Východní Evropa stále přitahuje investory


			Východní Evropa stále přitahuje investory
22.7.2008 Akvizice a fúze

Statistiky, které zveřejnila společnost M&M v on line vydání německého časopisu KURS, dokazují, že němečtí a rakouští podnikatelé pokud jde o fúze a akvizice dávají přednost investicím v tuzemsku a v přilehlých zemích.

Společnost M&M (Fúze a akvizice) poskytuje svým klientům poradenství při fúzích a akvizicích. Jednou ze služeb je identifikace vhodných akvizičních cílů, podpora při vyjednávání, při přípravě smluvní dokumentace a asistence při zajištění akvizičního financování.

Nutno dodat, že trvají také zájmy, pokud jde o akvizice, ve velmi vzdálených oblastech: 57 % podnikatelů oznámilo, že v průběhu příštích 18 měsíců by mělo silný nebo dokonce velmi silný zájem o akvizici v rostoucích regionech Indie, Číny a jihovýchodní Asie.

43 procent podnikatelů má zájem o akvizici v severní Americe, jen o něco méně (41 %) si vybralo západní Evropu. Zády se podnikatelé obracejí k africkému kontinentu: jen 19 % všech podnikatelů, kteří se zúčastnili ankety, pořádané firmou M&M, by si vybrali Afriku pro svoji akvizici.

Nejrizikovější je Afrika, hned za ní je Čína

Na stupnici, která vyjadřuje hodnocení rizikovosti investice, vede Čína s číslem 5,3 - hned za ní na druhém místě jsou regiony rovněž „bohaté“ na riziko: Indie a jihovýchodní Asie. (Stupnice je od 1 až do 8.)

Mezi vysoce hodnocená rizika v těchto oblastech patří především podplácení a korupce, špatná ochrana patentů a veškerého know how stejně jako nedostatečné možnosti záruk na straně prodávajícího podnikatele.

Absolutně nejrizikovější je Afrika s číslem 5,5. Na druhé straně jsou „bezpečné“ regiony jako je západní Evropa stejně jako Austrálie  s ratingem rizik od 1,6 do 1,9.

Mezi další rizika patří rovněž patří ochrana duševního vlastnictví, která neexistuje v oblastech jako je Čína, Indie a jihovýchodní Asie. Ačkoli je v těchto regionech těžké prosadit zodpovědnost za ochranu životního prostředí zákonnými opatřeními tak, jak bylo standardně dosaženo v severní Americe a v Evropě, musí kromě toho podnikatelé v těchto regionech bojovat i s  náklady, způsobenými rostoucí regulací. Počítat se musí i se stále se zvyšujícími daněmi.

Západní Evropa si vybírá investice ve východní Evropě

Podnikatelé ze západní Evropy mají ze 44 % zájem o investice ve východní Evropě. „Východní Evropa je považována mnoha západoevropskými podnikateli za zajímavý region,“ říká Heidi Helsheimer, vedoucí oddělení Mergers&Acquisitions u celosvětového pojistného makléře – lídra trhu – společnosti Marsh v Německu a Rakousku. „Existuje tam ale řada dalších rizik, mezi něž patří málo spolehlivý právní systém a vliv politiků na podnikání.“

Statistika obchodů, uzavřených v loňském roce, ukazuje, že rakouští a němečtí podnikatelé v minulosti dávali přednost fúzím v domácím prostředí. Jak ukazují statistiky M&M, upřesňující počty přeshraničních obchodů, v současné době dostává zelenou střední a východní Evropa.

S Asií opatrně

Za druhý nejdůležitější region pro zahraniční investice je považována Asie. Tam však neúměrně vzrůstají obchodní rizika, která ve státech EU klesají, a současně s tím roste v Evropě právní stabilita a buduje se infrastruktura.

Závěrem analýzy poukazuje M&M i na nebezpečí kulturních rozdílů a překážek, které mohou ovlivnit úspěch projektů. 50 % manažerů považuje za problém právě rozdíly v podnikatelské kultuře a 35 % naopak vidí potíže ve výběru spolupracovníků.

Pozn. red.: Špatně fungující právní systém nám vyčítají naši západní sousedé již dlouho. Je smutné, že nyní k tomu přidali i zásahy vlády do podnikání. Že by to šlo k horšímu místo k lepšímu?

KURS ONLINE

Přeložila DJ

Zdroj: KURS ONLINE

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články