Vyjádření gen. ředitele QBE Dominika Štrose k akvizici společností Fairfax


			Vyjádření gen. ředitele QBE Dominika Štrose k akvizici společností Fairfax
19.12.2014 Akvizice a fúze

Včera jsme vás informovali o akvizici společnosti FairFax a pojišťovny QBE. Dnes přinášíme další čerstvé vyjádření od generálního ředitele QBE pro Českou republiku, Dominika Štrose…

Jak jsme již včera avizovali, před pár dny došlo k převzetí pojišťovny QBE v České republice, na Slovensku a v Maďarsku kanadskou společností FairFax, která pojišťovnu převezme s veškerými obchodními i právními podmínkami, a to ve třetím čtvrtletí roku 2015. Podle obou ředitelů je to zpráva velice příznivá, která posune pojišťovnu QBE o další krok kupředu.

K tomu se vyjádřil i generální ředitel QBE v České Republice, Dominik Štros:

Jak vnímáte tuto akvizici z hlediska evropského pojistného trhu? 

To, že tak významná a jedna z nejsilnějších finančních skupin ve světě, jako je Fairfax Financial Holdings, vstupuje na evropský pojistný trh prostřednictvím akvizice poboček QBE v našem regionu, je podle mého pro nás všechny velmi dobrý signál a zároveň závazek. V první řadě Fairfax potvrzuje důvěru ve schopnosti a zkušenosti týmů našich poboček. Kromě toho však Fairfax svým rozhodnutím prokazuje důvěru ve stabilitu a možnosti dlouhodobého růstu pojišťovnictví v zemích střední Evropy.

Součástí takovýchto velkých obchodů jsou většinou tiskové konference. Proč nedošlo v Evropě k něčemu podobnému?

Je třeba zdůraznit, že zveřejněním informace o převzetí poboček QBE se nic nemění na formě a charakteru našich aktivit. Veškeré transformační procesy jsou podmíněny souhlasu regulatorních orgánů Velké Británie, pod kterou pobočky QBE v Maďarsku, na Slovensku i v České republice spadají. Z tohoto důvodu pokračují pobočky QBE až do ukončení průběhu transakce ve své obchodní činnosti pod hlavičkou QBE, tedy pod stejným jménem a v souladu se stejnými upisovacími a produktovými pravidly.  Mediální komunikaci uvažujeme provést až v době dokončení celé transakce, tedy reálně v průběhu 2. čtvrtletí příštího roku. 

Máme informaci, že o akvizici QBE měla zájem i Generali. Můžete to potvrdit, či vyvrátit? A co vedlo k dohodě s Fairfax?

To nemohu komentovat, ale jsem přesvědčen, že skupina Fairfax je pro naše klienty, obchodní partnery, makléře a zaměstnance tou nejlepší volbou. Je to nový hráč, který má ambici růstu. Z našeho trhu tedy nezmizí alternativa. Naopak. Věřím, že budeme lépe než dosud schopni pružněji reagovat na nové obchodní příležitosti a zároveň dodržovat soustředění se na ziskovost v souladu s upisovací filosofii skupiny Fairfax.

Navíc se všichni těšíme na novou budoucnost a podnikání v rámci zásad, kterými se od svého založení v roce 1985 Fairfax stále řídí a které stanovil její zakladatel Prem Watsa, přezdívaný „kanadský Warren Buffett“. Těmi jsou férové a přátelské jednání, podnikavost, decentralizace, důraz na výsledek a to vše za podmínky, že „práce je současně zábavou“.

Vyjádření jeho slovenského kolegy ředitele Petera Císara, můžete nalézt na našem slovenském portálu ZDE.

V současné době můžeme jen spekulovat, jaký bude mít akvizice vliv na změnu strategie a cílů pojišťovny QBE. Vzhledem ke stále probíhající transformaci, na kterou mohou mít ještě vliv regulační orgány ve Velké Británii, můžeme jen napjatě čekat na třetí čtvrtletí, kdy nám bude prozrazeno více. O případných zvratech, či novinkách o průběhu vás budeme samozřejmě informovat.

redakce oPojištění.cz

 

Zdroj: QBE, oPojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články