Česká ekonomika předvádí rychlejší růst, než se očekávalo


			Česká ekonomika předvádí rychlejší růst, než se očekávalo
18.5.2015 Pojistný trh

V prvním kvartálu roku 2015 česká ekonomika razantně přidala na tempu a předčila tak očekávání většiny ekonomů. Růst posiluje i hodnotu české koruny, která je tak silnější k dolaru i euru. 

Podle prvního odhadu ČSU vzrostl český hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí o 3,9%, v porovnání se stejným obdobím loňského roku. Výrazně tak zrychlil oproti poslednímu loňskému kvartálu a to o celých 1,4%. Například analytici z Bloombergu v odhadech očekávali meziroční růst jen o 0,8% a mezikvartální maximálně 2%.

Růst se samozřejmě ihned promítl i do hodnoty české koruny k americkému dolaru od nedávného minima 24,173, až na 23,992. Adekvátní vývoj proběhl i k euru, vůči němuž od hodnot okolo 27,51 snížila na 27,35 korun k euru. Největší význam pro vývoj české ekonomiky měl podle ČSÚ růst ve zpracovatelském průmyslu. Markantní byla zejména výroba dopravních prostředků, zařízení a strojů. Kladný vývoj zaznamenal i pracovní trh.

S korunou rostla i hrubá přidaná hodnota HPH, neboli rozdíl mezi hodnotou výroby, služeb, náklady a jejich produkcí. V 1Q tak stoupla HPH meziročně o 3,9% a mezičtvrdletně o 1,7%

Tempo růstu české ekonomiky od ledna do března bylo rekordní – mezikvartálně nejvyšší od prvního čtvrtletí 2006 a meziročně nejrychlejší od poloviny 2008. Za celý loňský rok česká ekonomika posílila o 2 procenta. Průměrný odhad analytiků pro celý rok 2015 činí 2,5 % a je v souladu s prognózou EK, MF a zhruba i ČNB, která v čerstvém výhledu počítá s růstem o 2,6 procenta.  

Zdroj: Roklen24

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS