ČNB sestřeluje garanci výnosů o 6 desetin procenta


			ČNB sestřeluje garanci výnosů o 6 desetin procenta
19.2.2015 Pojistný trh

ČNB oznámila snížení technické úrokové míry životního pojištění. Z toho vyplývá, že pojišťovny budou smět zaručovat zhodnocení peněz klientů maximálně o 1,3 procenta.

 

Nové nařízení musí pojišťovny aplikovat do poloviny července. Snížení TÚM (technické úrokové míry) je ze strany regulací ČNB logickým krokem. Pojišťovny mohou jen stěží dosáhnout takového zhodnocení aktiv, které by garantovalo 1,9%. Nicméně toto omezení garantovaného výnosu klientů se týká pouze nových smluv životního pojištění, uzavíraných po zmíněném termínu.

 

Snížení TÚM bude mít praktický dopad na všechny produkty životního pojištění Kooperativy. Pokud zvažují klienti sjednání životního pojištění s garantovanými výnosy, neměli by rozhodnutí odkládat. Nabídka našich produktů se sice dramaticky nezmění, ale od druhé půle července budeme nabízet produkty životního pojištění s technickou úrokovou mírou nejvýše 1,3 procenta," komentuje mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa.

 

TÚM se odráží v ceně pojištění a platí, že čím je nižší, tím by mělo být vyšší pojistné a opačně. Do ceny pojištění zahrnutá TÚM tvoří jen část celkového zhodnocení životních pojištění. Nad tento garantovaný výnos připisují pojišťovny klientům ještě podíly na výnosech z rezerv, takže skutečné zhodnocení může hranici 1,3 procenta překonat.

 

Toto snížení je jeden z posledních kroků ČNB v této oblasti. Nová evropská regulace pojišťovnictví znemožní od 1. ledna 2016 ČNB zasahovat do maximální technické úrokové míry pro životní pojištění. Výši garancí zákazníkům si bude hlídat každá pojišťovna v rámci vlastního systému řízení rizik.

 

Zdroj: ČNB

Autor: Viktor Kořínek

Zdroj: oPojištění

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články