ČNB chce rozložit odměnu za zprostředkování ŽP do několika let


			ČNB chce rozložit odměnu za zprostředkování ŽP do několika let
16.2.2015 Legislativa

Podaří se ČNB přemluvit Ministerstvo financí, aby přijalo novelu zákona o pojišťovnictví, která by prosazovala rozložení odměny ze životního pojištění do několika let?

 

Pokud nedojde k odkladu, měli by se dnes sejít zástupci ČNB s Ministerstvem financí, aby projednali novelu zákona, která by měla zatočit s nekalými praktikami v podobě přepojišťování smluv a pobírání provizí za zprostředkování životního pojištění.

ČNB přitom navrhuje rozložit vyplácení odměny až do pěti let. Tento návrh může mít samozřejmě velký dopad na zprostředkovatele, zatímco pojišťovny by ušetřily na vyplácení provizí, pro řadu zprostředkovatelů by to mohlo být i likvidační. Hlavním důvodem je samozřejmě potírání nekalých praktik.

 

Požadavek na rozložení provizí v čase je už dnes na trhu částečně aplikován, ale v malé míře a právní předpisy nedávají ČNB dostatečný základ pro vyžadování tohoto opatření u všech pojišťoven,“ zdůvodňuje postup ČNB pro server iDNES.

K návrhu se ministerstvo staví odmítavě „MF se staví velmi rezervovaně k zásahům do smluvní svobody mezi dvěma profesionálními osobami. Taková forma státního zásahu by ze své povahy byla jednoznačně spíše ochranou pojišťoven a jejich obchodních zájmů než ochranou spotřebitele, za kterou je vydávána. Je třeba zdůraznit, že rozložení výplaty provize do více let se nemusí automaticky promítnout např. do výše odkupného pro pojistníka,“ konstatoval mluvčí ministerstva financí Radek Ležatka.  

 

Na neudržitelnosti současná situace, se shodují všichni. Pojišťovny ale nejsou se zprostředkovateli zajedno v tom, jak problém vyřešit. Pojišťovny mluví ústy své zastřešující asociace o stropu na provize v kombinaci s jejich výplatou v čase. 

 

Toto opatření by mohlo být likvidační hlavně pro multi-levely, které jsou nekalými praktikami proslulé a několikrát i inkasovaly od ČNB tučné pokuty.

 

O tom jak zasedání dopadne, Vás budeme průběžně informovat.

 

Autor: Viktor Kořínek

Zdroj: iDNES

Zdroj: iDNES

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články