Dohled nad pojistným trhem: nedostatky v odborné péči pojišťoven


			Dohled nad pojistným trhem: nedostatky v odborné péči pojišťoven
29.10.2010 Legislativa

Odbor dohledu nad pojišťovnictvím prošetřil v prvním pololetí letošního roku 227 podání v oblasti pojišťovnictví, z toho 146 se týkalo pojišťoven a 81 se vztahovalo na pojišťovací zprostředkovatele. Kromě toho bylo zodpovězeno 53 dotazů z oblasti pojišťovnictví. Na semináři IIR to konstatovala RNDr. Zuzana Silberová, náměstkyně ředitele dohledu nad finančním trhem z České národní banky.

"Poznatky z vyřizování podnětů a dotazů veřejnosti využíváme k řešení systémových nedostatků v procesech pojišťoven a pojišťovacích zprostředkovatelů," vysvětlila Silberová.


Nedostatky odborné péče pojišťovacích zprostředkovatelů se týkají především nedostatečného informování klienta o charakteru a vlastnostech produktu (jde zejména o investiční životní pojištění).


Zprostředkovatelé nezaznamenávají nebo zaznamenají jen nedostatečně požadavky a potřeby klienta a důvody pro doporučení konkrétního produktu (tak, jak to vyžaduje ČNB).


ČNB má podle slov Zuzany Silberové rovněž v mnoha případech výhrady k uspořádání distribuční sítě společností, jež poskytují tyto služby. Například jde o využívání osob bez registrace, firmy mají mnohdy nepovolené pyramidové struktury nebo pro změnu vybírají vstupní poplatky, například formou školení.


Ale i pojišťovny mají nedostatky v odborné péči. Jde o průtahy v komunikaci s klienty při řešení stížností a při likvidaci pojistných událostí. Pojišťovny nedostatečně vysvětlují jednotlivé úkony klientům (třeba proč odmítají plnit nebo poskytnou jen snížené pojistné plnění), nebo pro změnu nesdělují klientům důvody, pro které nelze šetření škodné události ukončit.


Pojišťovny mají mnohdy nedostatečné kontrolní mechanismy (např. likvidačních procesů), nebo vykazují nedostatečnou úroveň odborné péče uvnitř distribuční sítě pojišťovny.

Dohled nad finančním trhem také zjistil rozpory pojistných podmínek se zákonem č.37/2004 Sb. o pojistné smlouvě.

Zdroj: Dagmar Šístková

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.