MF varuje: internetové bankovní podvody porostou


			MF varuje: internetové bankovní podvody porostou
26.1.2010 Legislativa

Podvody páchané prostřednictvím internetu v průběhu loňského roku dramaticky vzrostly. Například phishing, který tolikrát zamotal hlavu českým bankám, narostl desetinásobně. Pokud se policie těmto případům nebude pečlivě věnovat, lze v letošním roce očekávat opět desetinásobný nárůst.

Na semináři IIR, který je věnován Anti Money Laundering 2010, to konstatoval JUDr. Milan Cícer, ředitel Finančního analytického útvaru (FAÚ) MF.

Hlavní náplní útvaru je vyhledávat a podrobit šetření podezřelé obchody. Jde například o takové případy, kdy jsou finanční prostředky určeny k financování terorismu.

Zhruba pětina oznámení končí šetřením.

„Zatímco v roce 2008 nám došlo 2 224 oznámení o podezřelých obchodech, v loňském roce nám jich oznámili 2 320. Vzrostl také počet trestních oznámení: v roce 2008 to bylo 78 oznámení, loni víc jak dvakrát tolik: přesně 191,“ konstatoval Cícer.

Dodal, že z tohoto počtu bylo 107 podezření na phishing.

Narůstá rovněž počet případů, kdy podvodníci vylákají od lidí peníze pod příslibem následného plnění. V roce 2008 to bylo podáno 10 trestních oznámení v souvislosti s těmito případy, o rok později už to bylo 107. Také šlo o větší peníze. Předloni to bylo „jen“ 45 000 eur, loni už to bylo 400 000 eur.

Na finančním analytickém oddělení ministerstva financí vzniklo další, třetí oddělení, které se začne již v průběhu letošního roku zabývat pouze kontrolní činností. Podívá se třeba na banky nebo jiné právnické osoby z bankovnictví, které loni neposlaly ani jediné hlášení. Ale nebudeme si vybírat jen bankovní sektor,“ uzavřel Cícer.

Co ani Ariel nevypere

Metody praní podléhají stálému vývoji, vysvětlil plk. Mgr. Kamil Kouba vedoucí oddělení praní špinavých peněz Policie ČR.

Současný postup je zhruba takový: výnosy z trestné činnosti se vloží do bankovního systému. Je snaha zamaskovat jejich původ a zařídit, aby se vrátily zpět k osobě pachatele.

„Potýkáme se s tzv. Money mules – tedy bílými koňmi. Přes ně se finanční prostředky dostanou do bankovního systému a tím bezhotovostně putují... Někde jsou prostě do systému vloženy a jinde vybrány,“ dodal Kouba.

Mezi podezřelými mohou být obchodní společnosti, off shorové firmy, realitky, kasina, ale i finanční instituce, daňové optimalizace, poradci, stejně jako notáři.

Jedno mají společné: k dosažení svého cíle zneužívají bankovní systém.

Samotná policie to nespasí

Podle Kouby poptávka po potírání praní špinavých peněz roste, ale samotná policie to nespasí. I když využívá experty na IT, komunikuje se zahraničím, provádíanalýzu infromací, stejně jako mediální kampaně.

Pár aktuálních čísel závěrem: v současnosti na českém území operuje organizovaná skupina, čítající 57 podezřelých osob. Policie ČR má dost starostí s phishingem, takže …. jak to často říkají politici?

Nestíhá.

Co tedy může následovat?

Doplňte si sami.


Dagmar Šístková

 

Share/Bookmark

Zdroj: Dagmar Šístková

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články