Po uvalení mezinárodních sankcí, čelí ruské firmy obrovským nákladům na pojištění


			Po uvalení mezinárodních sankcí, čelí ruské firmy obrovským nákladům na pojištění
24.4.2015 Pojistný trh

Po uvalení mezinárodních sankcí čelí ruské společnosti zvyšujícím se nákladům na pojištění ve výši miliard dolarů, z důvodu odchodu zahraničních pojišťoven, které se obávají, že obchody budou ohroženy budoucími opatřeními a klesající ekonomikou.

Ruský president Vladimir Putin se podrobil ostré kritice na zasedání G20, kde jej západní lídři obvinili z pokračující destabilizace situace na Ukrajině, jenž je v rozporu se zářijovou mírovou dohodou.

Stávající sankce spolu s propadem cen ropy uvrhly Rusko na pokraj recese. V průběhu roku se rubl propadl o 30% a náklady na dluhové financování vylétly vzhůru pro všechny společnosti, ať už se jednalo o firmy na sankčním seznamu nebo ne. Dle zdrojů z odvětví tento stav přiměl zahraniční pojišťovny učinit závěr, že podstupované riziko je až příliš vysoké pro poskytování služeb a navíc na konci ledna 2015 Rada Evropy rozhodla sankce ještě prodloužit.

Nyní je to téměř rok od zavedení prvního balíku sankcí. Ruský premiér Dmitry Medvedev očekává, že ekonomika bude letos klesat. „Ztráty v důsledku zavedených omezení jsou značné. Podle odhadů některých zahraničních expertů, Rusko utrpělo celkovou ztrátu ve výši €25 mld., což odpovídá 1,5% hrubého domácího produktu,“ řekl Medvedev ruským zákonodárcům. „Tato ztráta se může zněkolikanásobit v roce 2015“, dodává.

 

"Riziko je umocněno klesající výkonností ruské ekonomiky"

 

Panuje obava, že budou uvaleny další sankce a existuje i nejistota ohledně toho kde by k tomu mohlo dojít,“ řekl Andrew van den Born z makléřské společnosti Willis.

„Pokud by pojišťovací společnosti upsaly úvěrové riziko Ruska,  i přesto že společnosti nejsou sankcemi postiženy a došlo by k defaultu, čekala by je nepříjemná diskuze o tom, proč se vlastně rozhodly tato rizika upisovat. "

Ruské společnosti budou pravděpodobně zasaženy několika způsoby.

Zaprvé, tuzemské pojišťovny budou mít problém s hledáním zahraničních zajišťoven pro sdílení pojišťovacích nákladů, např. na ruské projekty v oblasti energetiky a dopravy, což zajisté vyvine zvýšený finanční tlak na tyto projekty a potřebu zajištění mnohem větších finančních zdrojů pro jejich krytí.

Zadruhé, západní bankéři nebudou ochotni půjčovat ruským firmám na úvěrovém trhu, protože tyto firmy již nebudou moci získat pojištění proti riziku nesplacení svých úvěrů.

„I když některé ruské podniky se dokáží částečně pojišťovat na domácím trhu, na světových trzích se potýkají s nedostatkem zajištění,“ uvedl Michael Kingston z advokátní kanceláře DWF, který zastupuje pojišťovny na projektech v arktické oblasti.

"Zajišťování ruského rizika bude těžší"

 

Jeden z dalších zdrojů uvedl, že hodnota tohoto ruského pojišťovacího trhu musí činit minimálně $3 mld. včetně aktiv z odvětví ropy a plynu – a jen tato částka byla rozdělena mezi zajišťovnami prostřednictvím britského specializované trhu Lloyd's of London – avšak i tento zdroj je v současnosti ohrožen.

Mluvčí Lloyd's sdělil, že se dodržely všechny právní předpisy pramenící z mezinárodních sankcí a odmítl se dál jakkoliv vyjadřovat.

„Pro mnoho hráčů na poli úvěrových rizik se podíl příjmů  z ruských aktivit pohybuje v rozmezí 10-25%“, odhaduje Peter Jenkins, spoluvedoucí oddělení politických a úvěrových rizik ve spol. Brit. Jeden z několika specializovaných upisovatelů s působností na trhu Lloyd's of London.

Vyplňování mezer

S odchodem západních věřitelů, se tak Moskva čím dál více dostává do finančního tlaku kvůli nedostatku financování pro nejdůležitější projekty těžby ropy a plynu, včetně projektů ve vzdálených regionech Arktidy.

Ruské pojišťovny možná budou následovat příkladu některých sankcionovaných ropných firem jako např. Novatek, které zahájily jednání s čínskými věřiteli ve snaze profinancovat budoucí projekty.

Tři západní pojišťovny potvrdily, že vzhledem ke stávající nepříznivé situaci, lze očekávat, že ruská pojišťovna SOGAZ, která je jednou z největších tuzemských specializovaných pojišťoven v oblasti energetiky, bude patřit ke společnostem, které se dostanou do problémů se zajišťováním svých rizik na trzích jako je Londýn a New York.

„Mám takové podezření, že obecně všechny pojišťovny z USA přistupují velmi opatrně ke společnosti SOGAZ, která pokud je mi známo, není sankciovanou společností,“ řekl Thomas Dawson, partner odnože advokátní společnosti Drinker Biddle v New Yorku.

První zástupce generálního ředitele SOGAZU Nikolai Galushin sdělil agentuře Reuters, že dosud nezaznamenal žádné případy, kdyby ze strany zajišťoven docházelo k odmítnutí obchodů se společností, avšak zároveň dodal, že v daný okamžik dochází k rozšíření základny zajišťoven prohlubováním obchodních styků na rozvíjejících se trzích.

Galushin uvedl, že se společnost již setkala s případy, kdy ruské firmy na sankčním seznamu nedostaly zajištění na západních trzích a byly nuceny hledat alternativní krytí pro tyto firmy.

Alexei Savelyev, vedoucí oddělení zajišťovacích operací ruské společností Ingosstrakh, řekl, že jeho společnost byla informována o plánovaném odchodu z ruského trhu jedné nejmenované americké firmy, avšak zároveň dodal, že londýnské pojišťovny dosud nenaznačovaly "žádné omezení provozu."

Ti účastníci kteří jsou stále ještě ochotni pojišťovat ruské společnosti pravděpodobně minimálně zdvojnásobují své ceny, aby zohlednily zvýšené riziko podnikání“, uvádějí pojišťovací upisovatelé.

Zdroj: Reuters

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články