Vláda dnes projedná budoucnost úrazového pojištění. Bude u pojišťoven, nebo u ČSSZ?


			Vláda dnes projedná budoucnost úrazového pojištění. Bude u pojišťoven, nebo u ČSSZ?
7.12.2015 Pojistný trh

Vláda ČR má na dnešním programu jednání o budoucí podobě úrazového pojištění v České republice. Diskutovat se bude o možnosti zajištění úrazového pojištění komerčními pojišťovnami, nebo Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ). Nyní se zaměstnavatelé pojišťují u dvou komerčních pojišťoven, případné odškodné se pak hradí z tohoto pojištění.

Původně byly navrhovány čtyři možnosti. Úrazové pojištění mohlo být placeno buď komerčními pojišťovnami, ČSSZ, novou úrazovou pojišťovnou, nebo zdravotními pojišťovnami. Na tomto modelu se však neshodla ani tripartita ani odborná komise. Koaliční rada v létě vybrala k rozpracování dvě možnosti - komerční pojištění a sociální správu. Zatímco pojišťovny preferuje ministerstvo financí, ČSSZ upřednostňuje ministerstvo práce.

Kabinet Bohuslava Sobotky se už snažil o vyřešení této problematiky, nedošel však k dohodě. Podle dřívějších podkladů by rozšíření na všechny pojišťovny bylo nejméně náročné, zavést by se mohlo od ledna 2017. ČSSZ by vybírala úrazové pojistné podobně jako odvody na důchody či nemocenské, a to od ledna 2019.


Čtěte také: Prezident podpisem stvrdil zákon o pojištění cestovních kanceláří


Produkt úrazové pojištění poskytují Kooperativa a Česká pojišťovna. Takovéto zvýhodnění pouze dvou finančních institucí, je však podle ministerstva práce v rozporu s pravidly hospodářské soutěže. Pojištění v komerčních pojišťovnách chtějí také zaměstnavatelé či posudkoví lékaři, odbory naopak prosazovaly novou veřejnou úrazovou pojišťovnu.

Nový zákon o úrazovém pojištění Česko už mělo. Začal platit v roce 2006, nikdy ale nebyl účinný. Účinnost se totiž kvůli neshodám několikrát odkládala, naposledy na leden 2017. Nakonec se norma zrušila úplně. Podle tohoto starého zákona měla pojištění zajišťovat ČSSZ. Pojistné měla vybírat jako odvody ze mzdy. Lidem po pracovním úrazu či s nemocí z povolání pak měla hradit rentu. Zákon chtěla zrušit už bývalá pravicová vláda, nahradit ho chtěla jiným. Úrazové pojištění měly podle tehdejších plánů poskytovat všechny pojišťovny, zavést se měly také bonusy a malusy.

Zaměstnavatelé a odboráři odkládaný model dřív kritizovali a uváděli, že by zhoršil situaci zaměstnanců i firem a byl administrativně náročný. Podle bývalé vlády bylo důvodem odkladů i to, že by ČSSZ vše kapacitně nezvládla.

Zdroj: Vlada.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články