Pojistný trh roste díky havarijnímu pojištění


			Pojistný trh roste díky havarijnímu pojištění

Nejdynamičtějším odvětvím v neživotním pojištění je podle výsledků členů České asociace pojišťoven (ČAP) za 1. čtvrtletí letošního roku havarijní pojištění. To meziročně posílilo o 9,2 % a zasloužilo se o pokračující růst celého neživotního segmentu. Celkové předepsané pojistné vzrostlo o 1,3 %, a to i navzdory pokračujícímu poklesu v životním pojištění. 

Nejdynamičtějším odvětvím v neživotním pojištění je podle výsledků členů České asociace pojišťoven (ČAP) za 1. čtvrtletí letošního roku havarijní pojištění. To meziročně posílilo o 9,2 % a zasloužilo se o pokračující růst celého neživotního segmentu. Celkové předepsané pojistné vzrostlo o 1,3 %, a to i navzdory pokračujícímu poklesu v životním pojištění.

V neživotním pojištění došlo v 1. čtvrtletí 2016 k posílení předepsaného pojistného o 4 %. Oproti 19,3 mld. Kč za 1. čtvrtletí 2015 dosáhlo předepsané pojistné za první čtvrtletí 2016 úrovně 20,1 mld. Kč, a posílilo tak v absolutních číslech o 780 mil. Kč. To je srovnatelné s růstem dosaženým v neživotním pojištění za celý rok 2015.

U povinného ručení došlo k nárůstu předepsaného pojistného o 1,9 %, který odpovídá tempu roku 2015. Havarijní pojištění svůj růst nadále urychluje z 6,1 % na aktuálních 9,2 %. „Vzhledem k tomu, že meziročně stoupl počet havarijně pojištěných vozidel o více než 8 %, je vývoj předepsaného pojistného způsoben zejména tím, že si motoristé začali více uvědomovat rizika a svá vozidla více pojišťují,“ vysvětluje výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek a pokračuje: „V souladu s příznivým vývojem ekonomiky lze sledovat i pozitivní vývoj v pojištění podnikatelských rizik. Zde došlo k meziročnímu nárůstu 3,8 %, což představuje zvýšení předepsaného pojistného bezmála o 231 mil. Kč.“

 

1Q_CAP2016

Životní pojištění mírně snižuje tempo poklesu ze 3,5 % za celý rok 2015 na aktuální pokles 3,4 %. Předepsané pojistné za celé životní pojištění v 1. čtvrtletí dosáhlo částky 11,006 mld. Kč (oproti 11,394 mld. Kč v 1. čtvrtletí 2015). Výrazněji hůře si vedou produkty s jednorázově placeným pojistným, kde se předpis pojistného propadl o 43 %. Předpis produktů s běžně placeným pojistným klesá oproti loňskému roku pomaleji (o 1,1%) namísto poklesu o 2,1 % za celý rok 2015.

Meziročně poklesl v životním pojištění počet aktivních smluv o více než 200 tis. (-3,4 %) a počet nově uzavíraných smluv nadále klesá výrazným tempem (-35 %). Po delší době se však začíná snižovat i počet stornovaných smluv. „Faktem je, že situace, kdy je ukončeno 800 tis. smluv a ve stejném období sjednáno 600 tis., není při existenci 5,7 mil. aktivních smluv dobrá a neodpovídá zdravému vývoji produktu, který je konstruován jako dlouhodobý,“ doplňuje Jan Matoušek a uzavírá: „Věřím, že v životním pojištění postupně dojde k obratu, ať už díky rostoucí finanční gramotnosti občanů, přijatým samoregulačním opatřením pojišťoven nebo například díky efektu aktuálně projednávané regulace provizí, která pozitivně změní motivaci zprostředkovatelů.“

 1Q_CAP2

Zdroj: ČAP

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články