UNIQA pojišťovna prokázala i loni svoji dynamiku


			UNIQA pojišťovna prokázala i loni svoji dynamiku

Ačkoli bylo české pojišťovnictví v roce 2012 ve znamení stagnace a v mnoha oborech i poklesu, UNIQA pojišťovna zaznamenala podle předběžných výsledků znovu dynamický posun, když navýšila celkové pojistné na 5,562 miliardy korun. Podle metodiky České asociace pojišťoven stouplo pojistné meziročně o 3,5 %. V neživotních segmentech posílila UNIQA o 4,3 %, v běžně placeném životním odvětví o 2 procenta. V celkovém pořadí pojišťoven se umístila UNIQA podle objemu pojistného na osmém místě. 

V neživotním pojištění byly předepsány podle předběžných výsledků a metodiky ČAP 4,136 miliardy korun. Největší zastoupení v pojistném opět mělo pojištění vozidel 50 %, které ovšem svou výší stagnovalo, i když například v povinném ručení meziročně přibylo bezmála 8 % pojistných smluv. Jejich celkový počet už dosáhl hranice tří set tisíc kusů. Nejvíce bodovalo v neživotním pojištění úrazové pojištění (+36 %) i soukromé zdravotní (+36 %), kde se výrazně zvýšila poptávka zejména po pojištění denních dávek a denního odškodného v době pracovní neschopnosti a léčení úrazu. Posílilo také pojištění domácnosti (+ 6 %), hlavně díky oživení v oblasti hypoték.

V životním pojištění (celkem 1,196 miliardy korun na pojistném; podle metodiky České asociace pojišťoven) měla UNIQA i v loňském roce pozitivní klientský ohlas na Rizikové životní pojištění s dividendou, navíc opět během léta inovované. UNIQA kladla důraz hlavně na běžně placené životní pojištění, které vzrostlo meziročně o 2 %. Koncem roku k výsledku přispěl i zesílený zájem o produkt za strany žen, které ho mohly naposledy pořídit za zvýhodněných podmínek před zavedením unisexového pravidla. V prosinci byl tak zaznamenán dosavadní měsíční rekord v počtu nových smluv 8100 kusů. Celkově vzrostl počet smluv životního pojištění meziročně o 15 %. Jednorázové životní pojistné loni naopak výrazně kleslo (- 37 %).

Metodika vykazování výsledků České asociace pojišťoven zavedená loni: předpis jednorázového životního pojistného se započítává do celkového výsledku jednou desetinou; oddělení statistiky zákonného nesmluvního pojistného.

Už druhý rok za sebou nebyl trh konfrontován s velkými katastrofickými škodami. Výsledná škodovost neživotního pojištění byla proto znovu velmi příznivá.

Počet pojistných smluv ve kmeni UNIQA pojišťovny meziročně stoupl celkově o 6,5 % na konečných 686 140 kusů.

UNIQA

Zdroj: UNIQA

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.