Česko prohrálo soud o důchodové pojištění


			Česko prohrálo soud o důchodové pojištění
15.1.2010 Pojistný trh

Česko prohrálo u Evropského soudního dvoru v Lucemburku, který je vůbec nejvýše postaveným soudem v EU, spor s evropskou komisí o důchodové pojištění zaměstnanců. Češi totiž do svého práva nezavedli evropskou směrnici, která penzijní pojištění upravuje. Měli tak přitom učinit do září 2005. Sankcím se ČR zatím vyhne, bude muset nejspíš zaplatit jen soudní výlohy, které jsou zanedbatelné.

Směrnice, která nese název IORP, má sjednotit v celé Evropské unii pravidla pro instituce, jež mají na starosti důchodové pojištění zaměstnanců a dohled nad jejich fungováním. Češi svoji obhajobu stavěli na tom, že žádné podobné instituce nemají, a tudíž nevidí důvod, proč by směrnici zaváděli.

"Přestože na území České republiky žádná taková instituce neexistuje, neznamená to, že členské státy EU nemusejí převést směrnici do svého práva," uvedl soud v závěrečném rozsudku. Soud přitom neuznal ani obavy obhájců, že pokud by taková směrnice v českém právu existovala, znamenalo by to, že by příslušné instituce musely vzniknout.

Zmíněný spor s Evropskou komisí není zdaleka první, který Česko v Lucemburku prohrálo. Neúspěchy jej stíhaly především u sporů týkajících se léčiv. Ani v jednom případě však celý problém nezašel tak daleko, že by ČR musela platit citelné pokuty. K nim soud přistupuje jen ve zcela výjimečných případech a pouze u druhých rozsudků. V případě Česka šlo zatím vždy o rozsudky první.

ČT 24

 

Share/Bookmark

Zdroj: ČT 24

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články