ČNB prověřuje chování pojišťovacích agentů


			ČNB prověřuje chování pojišťovacích agentů
18.6.2008 Pojistný trh

Česká národní banka (ČNB) se rozhodla prověřit chování některých pojišťovacích agentů. Na jejich jednání se totiž v poslední době množí stížnosti především studentů a mladých lidí ve věku 18 až 26 let. Náhončí pojišťoven jim nabídnou možnost výhodného přivýdělku, zároveň s tím je přinutí podepsat smlouvu o pojištění. Informaci přinesla dnešní Mladá fronta Dnes.

 

Pojišťovací agenti se často snaží studenty zmást, aby nevěděli, co podepisují. Vypovědět smlouvu je pak kvůli vysokým sankcím nemožné. "Prošetřujeme několik pojišťoven a zprostředkovatelů. Pokud bychom zjistili závažné nedostatky, můžeme jim uložit několikamilionové sankce," zdůraznila mluvčí ČNB Pavlína Bolfová. I když banka odhalí porušení zákona, již uzavřené pojišťovací smlouvy ale zrušit nemůže.

 

Jednou ze společností, na jejíž jednání obdržela ČNB velké množství stížností, je finanční společnost Eurofinancial. Svým klientům mimo jiné nabízí poradenské služby a možnost navštěvovat různá finanční školení za poplatek 19 500 korun. Uzavřením životního pojištění s minimálním příspěvkem 850 korun měsíčně se ale poplatek sníží na jednu korunu. Navíc si mohou lidé přivydělat získáním dalších zákazníků.

 

Háček je ale v sankcích za vypovězení pojistky. Pokud by se klient rozhodl smlouvu vypovědět, přišel by nejen o část naspořených finančních prostředků, ale musel by také okamžitě zaplatit i plnou cenu semináře.

 

Odborníci tyto praktiky Eurofinancial ostře kritizují. "Je zřejmé, že Eurofinancial přenáší riziko z vypovězení smlouvy s pojišťovnou na bedra klienta. To je naprosto netypické," míní Petr Šafránek z Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky. Podle Tomáše Prouzy ze společnosti Partners společnost Eurofinancial vybírání vstupního poplatku za možnost získání dalších lidí za provizi má některé znaky pyramidové hry.

 

Eurofinancial jakékoliv obvinění z nekalých praktik odmítá. "Možná máme jiný model práce, ale naše smlouva nestandardní není. Podepsalo ji několik tisíc lidí a nevím o tom, že by si na ni hromadně stěžovali," sdělil MF Dnes jeden z majitelů firmy. Smlouva, kterou nabízí, podle něj nesouvisí s poskytováním životního pojištění, ale je zaměřená na poskytování finančního poradenství.

 

 

ČT24

Zdroj: ČT 24

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

RSS

Související články