Krize končí, i česká ekonomika se už dotkla dna


			Krize končí, i česká ekonomika se už dotkla dna
16.2.2010 Pojistný trh

Dna krize bylo dosaženo již vloni, ale počty osobních bankrotů letos porostou. Takový je názor většiny respondentů z řad finančních analytiků, ekonomů, i manažerů na očekávaný vývoj české i světové ekonomiky.

„Mezi respondenty zjevně převládá názor, že dna krize již bylo dosaženo,“ říká Jan Herzmann ze společnosti Factum Invenio. Poukázal rovněž na to, že v oblasti ekonomiky domácností 70 procent respondentů očekává, že se významně, nebo dokonce dramaticky zvýší počty osobních bankrotů.

Nejlépe by z krize měly vyjít sektory finanční a energie a utility, z regionů jednoznačně Čína a také jihovýchodní Asie.

Nejvýnosnější třídou aktiv v České republice by letos měly být akcie Více než desetiprocentní růst indexu pražské burzy PX však očekává necelá čtvrtina respondentů.

Oproti loňskému průzkumu došlo k posunu názorů respondentů na to, zda by českou ekonomiku v krizi bývalo lépe nechránilo euro. Zatímco vloni mírná většina preferovala euro, letos se téměř dvě třetiny dotázaných přiklonily ke koruně. Nejmenší podporu získala koruna u skupiny podnikových manažerů.

Vstup do eurozóny označilo 42 procent respondentů za jednoznačnou prioritu. Jasné odmítnutí eura požadují 4 procenta dotázaných.

Pozoruhodná je nedůvěra respondentů ke stávajícímu penzijnímu systému; ani jeden z nich si nemyslí, že by dnešním třicátníkům stačil k prožití důstojného stáří pouze stávající státní penzijní systém.

 

Share/Bookmark

Zdroj:

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články