Navrhovaná pravidla EU o ochraně údajů by mohla zvýšit náklady na pojištění


			Navrhovaná pravidla EU o ochraně údajů by mohla zvýšit náklady na pojištění
28.1.2015 Pojistný trh

Podle Insurance Europe, evropské federace pojišťoven a zajišťoven, by mohly náklady na pojistné v celé Evropě vzrůst, pokud Evropská unie udělá důležité změny v souborech pravidel na ochranu údajů, které v současné době zvažuje.

Stávající znění navrhovaných pravidel by umožnilo lidem požadovat odstranění svých osobních údajů z databází pojišťoven. To by mělo ale několik negativních důsledků jak na pojistný trh, tak i na zákazníky, kteří by pojištění kupovali.

Jak by se tedy negativní vliv projevil?

  • těžší boj proti podvodům. Pojišťovny by nebyly schopny zpracovávat údaje potřebné k identifikaci podvodníků. V důsledku toho by se náklady podvodů - což představuje as 10 % všech pojistných událostí v Evropě - i nadále zvyšovaly, a postihlo by to především poctivé pojistníky
  • pojišťovny by musely zastavit plnění svých smluvních závazků vůči pojištěncům, kteří by žádaly o vymazání svých údajů, neboť by už pojišťovna nebyla schopná zpracovávat data, které potřebuje k pojistnému plnění a náhradě škody 
  • brání pojišťovně zpracovávat údaje pojistníka v souladu s ostatními předpisy

William Vidonja, ředitel Insurance Europe, uvedl: "Evropské pojišťovnictví plně podporuje cíle tohoto právního předpisu v oblasti ochrany soukromí obyvatel. Právní předpisy musí brát v potaz také způsob, jakými jsou data pojišťoven využívána. Řešením by bylo poskytnutí právní jistoty pojišťoven, které potřebují uchovávat a zpracovávat data pro smluvní a právní účely, tak i pro boj proti podvodům. Pokud se tak nestane, bude to mít pravděpodobně za následek zvýšené pojistné."

Zdroj: Insurance Europe

 

Zdroj: Insurance Europe

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články