Německé pojišťovny volají po zrušení soudního rozhodnutí


			Německé pojišťovny volají po zrušení soudního rozhodnutí
1.4.2011 Pojistný trh

Německé pojišťovny vyzvaly Evropskou unii, aby zrušila rozhodnutí evropského soudního dvora, týkající se unisex tarifů. Pojišťovny rovněž požadují rozsáhlé úpravy Solvency 2 - opatření, které vejde v platnost od ledna 2013.

Rolf-Peter Hoenen, prezident der Gesamtverband der Deutschen Versicherungswirtschaft (GDV), konstatoval, že pojišťovnám byla udělena výjimka z antidiskriminačních pravidel a právě tu nyní soudní dvůr svým rozhodnutím zrušil.

"Litujeme rozhodnutí soudu, které je čistě formální," dodal Hoenen. Pro klienty to bude mít významný dopad. Unisex tarify jsou pro klienty ve skutečnosti méně spravedlivé.

Podle rozhodnutí soudního dvora musí evropské země připravit právní předpisy, zakazující používat tarify, založené na pohlaví, od prosince 2012.

Sdružení GDV znovu požaduje zásadní změny v novém systému dohledu Solvency II. Současný systém je podle GDV příliš složitý a diskriminuje německé životní pojišťovny, které pracují s dlouhodobými zárukami.

"Podle našeho názoru pátá kvantitativní studie ukázala, že Solvency II ještě není zralá na to, aby byla uvedena do praxe," řekl Hoenen i přesto, že veškeré údaje zveřejnila EIOPA okamžitě po skončení zátěžového testu QIS 5 a výsledné údaje byly pozitivní.

Systém byl podle Hoenena extrémně volatilní a to se neprojevilo ve zprávě EIOPA. Extrémní rizikové faktory, stanovené pro tržní riziko, by mohly vést k pojišťovny k tomu, aby investovaly pouze do krátkodobých cenných papírů. "To by působilo proti všem zkušenostem, získaným z finanční krize," řekl a vysvětloval, že Solvency II by měla být výrazně pozměněna v průběhu následujících měsíců.

Insuranceday


Zdroj: Insuranceday

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS