ČAP: Pojistný trh začíná lehce ožívat


			ČAP: Pojistný trh začíná lehce ožívat
29.4.2014 Pojistný trh

Podle výsledků statistik členů České asociace pojišťoven (ČAP) za 1. čtvrtletí letošního roku došlo po delší stagnaci pojistného trhu k jeho mírnému oživení. Meziročně předepsané pojistné vzrostlo téměř o 400 mil. Kč, na 30,6 mld. Kč, což odpovídá nárůstu o 1,3 %. Hlavním faktorem oživení je neživotní pojištění. Životní pojištění, které bylo po několik let stabilizujícím segmentem, posílilo o pouhých 0,7 %.

Životní pojištění roste pouze díky jednorázově placenému životnímu pojištění. Předepsané pojistné těchto produktů vzrostlo o více než 22 %, zatímco běžně placené životní pojištění pokleslo z plusových hodnot předchozích období o 0,6 %. „Pokles obchodní produkce o 13 % u běžně placeného životního pojištění a další snížení celkového počtu smluv životního pojištění je však alarmující. Ve světle nárůstu prodejů jednorázového pojištění s cílem klientů především zhodnotit finanční prostředky se tak nadále podceňuje význam životního pojištění jako dlouhodobého nástroje ochrany před riziky a systémové kumulace finančních zdrojů pro budoucnost,“ komentuje výsledky výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

V celkovém 1,7% růstu neživotního pojištění se projevilo mírné oživení pojištění podnikatelů o 1,5 %. Největší vliv ale má postupné navyšování cen pojistného u nových smluv povinného ručení (+2,7%). „Pozitivnější vývoj v povinném ručení má však stále daleko k optimálnímu stavu,“ upozorňuje Tomáš Síkora a upřesňuje: „Smlouvy povinného ručení se obnovují a nově uzavírají v průběhu celého roku, a korekce cen se tak zatím projevila pouze na menší části kmene. Navyšování pojistného u povinného ručení můžeme tedy očekávat i v dalším období. Aktuálně dosažený výsledek růstu zatím nepokrývá ani navýšení spojené s platbami do Fondu zábrany škod ČKP, a už vůbec nestačí na pokrytí vyšších závazků ze škod na zdraví podle nového občanského zákoníku.“

V havarijním pojištění s poklesem o 0,3 % není na rozdíl od povinného ručení patrný žádný systematický pohyb, přestože negativní technické výsledky způsobené silným navázáním pojistného na ceny vozidel zde stále platí.

„Přestože se pojistný trh začátkem letošního roku lehce probral ze své stagnace, neočekávám, že by dynamika růstu s výjimkou povinného ručení výrazně stoupala. Domnívám se, že výraznější posílení trhu lze očekávat nejdříve v roce 2015,“ odhaduje další vývoj výkonný ředitel ČAP Tomáš Síkora.

Česká asociace pojišťoven

Zdroj: ČAP

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články