Pojišťovnictví v roce 2013: UNIQA


			Pojišťovnictví v roce 2013: UNIQA
11.1.2013 Pojistný trh

Jako každý rok, i letos jsme oslovili pojišťovny (a nejen je), aby společně s námi nahlédly do fiktivní křišťálové koule a naznačily, co všechno je čeká v příštím roce. Naše otázka zněla: Jak vidíte ekonomickým pohledem průběh roku 2013 v českém pojišťovnictví?

Tady je první odpověď. Na náš dotaz odpovídá předseda představenstva a generální ředitel pojišťovny UNIQA Ing. Martin Žáček, CSc.:

Rámcová hospodářská situace v ČR není dobrá, tíží nás rostoucí nezaměstnanost, průmyslová výroba oslabuje. Analytici korigují loňské mírně optimistické výhledy a pro rok 2013 počítají spíše se stagnací. Obyvatelstvo je zatíženo dalším čerstvým zvýšením daní, což brzdí jeho spotřebu a investiční náladu. To je špatná zpráva pro pojišťovnictví, zejména pro segmenty se střednědobým a dlouhodobým horizontem. Z těchto důvodů nelze počítat s rámcovými prorůstovými impulsy, takže dosavadní trend vývoje v pojišťovnictví zůstane zachován zřejmě i letos. Sekundárně se možná projeví i zavedení II. pilíře a navýšení plateb do III. pilíře důchodového systému, který může být do určité míry konkurenční pro rezervotvorné produkty životního pojištění.

Pojišťovnictví se i letos bude muset vyrovnat s další dávkou novinek v oblasti legislativy a připravovat se na další požadavky, které přijdou v budoucnu. Na to jsou vázány významné personální i finanční kapacity. Do praxe se zřejmě promítne zákon 38 o pojišťovacích zprostředkovatelích (a to jen v prvním kole, protože další dávka regulace je už prakticky na cestě z Bruselu), reagovat musíme na nový občanský zákoník, dále pracujeme na Solvency II.

V oblasti produktové očekáváme několik konkrétních změn. Předpokládáme plošné správné uplatňování systému bonus/malus v povinném ručení, což by mohlo krůček po krůčku vést spolu s postupným růstem sazeb k ozdravění segmentu, i když zvýšení předepsaného pojistného se díky postupně dospívajícím smlouvám letos ještě nedočkáme. Podobný trend růstu sazeb by měl v závěsu za povinným ručením následovat i v havarijním pojištění, kde jsme v posledních letech svědky stálého poklesu cen aut a na druhé straně nárůstu cen servisních prací.

Zásadní změny neočekáváme v oblasti pojištění podnikatelského a průmyslového majetku.

V oblasti pojištění osob se projevuje rostoucí zájem klientů o produkty zajišťující schopnost splácet a udržet dosavadní standard v obdobích s výpadkem příjmu – při nemoci, po úrazu nebo v nezaměstnanosti. Zde počítáme se silnou poptávkou i letos a je možné, že se objeví na trhu i nové produkty k pokrytí této potřeby. Minimálně začátkem roku je třeba počítat se sníženou poptávkou po rizikovém pojištění ze strany žen. Provizní zatížení napříč všemi segmenty by se zvyšovat nemělo.

Díky silné konkurenci na trhu se pojišťovny soustředí na další zkvalitnění péče o zákazníka. Oblast servisu a asistenčních služeb bude i nadále centrem inovací a vylepšení, z čehož bude klient profitovat. Rozšíří se dále formy komunikace a kontaktu klienta s jeho pojišťovnou prostřednictvím internetových portálů, SMS nebo aplikací na chytrých telefonech.

Zdroj: UNIQA pojišťovna

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články