Pojišťovny zrychlují dobu likvidace autohavárií


			Pojišťovny zrychlují dobu likvidace autohavárií
1.10.2015 Pojistný trh

Pojišťovny mají ze zákona povinnost vyplatit klientům peníze po autohavárii do 15 dní od ukončení šetření pojistné události. Většinou to však zvládají během několika dní. Zkracují tak průměrnou dobu likvidace škod po autohaváriích.

„Dlouhodobým cílem je čas likvidace zkracovat, aby mohl řidič co nejdříve používat své auto a také kvůli nákladům souvisejícím s otevřeným případem, jako jsou výdaje na půjčovné či parkovné,“ potvrzuje tento trend Václav Bálek z Allianz.

Nejrychleji bývají vyřízeny pojistné události týkající se čelního skla. Rychle prováděna je však i likvidace rozpočtem nákladů opravy ve smluvních servisech, nebo u totální škody. Podle slov Bálka je to způsobeno internetovými aukcemi oprav u vraků vozidel.

Dále se rychle vyřizují nehody vozidel na světelných křižovatkách, při předjíždění odbočujícího auta vlevo, couvání na parkovišti, kdy míru zavinění konzultují likvidátoři zainteresovaných pojišťoven. Nejvleklejší z hlediska provedení likvidace bývají těžká zranění osob s trvalými následky, ušlé zisky nebo ekologické škody.

„Škody dopravních prostředků vyřizujeme obvykle nejpozději do pěti dnů, častěji však do dvou či tří. Probíhá-li vyřízení škody ve spolupráci se smluvním autoservisem, pak do 24 hodin,“ sdělila Právu mluvčí UNIQA Eva Svobodová.

Podle Evy Svobodové se bez zbytečného protahování likvidují i škody aut většího rozsahu, tedy totální škody. Vůz se na klientem určeném místě prohlédne, ocení a vyplatí do pěti dnů, má-li pojišťovna od klienta nebo policie k dispozici veškerou potřebnou dokumentaci.

„Časově nejnáročnější na zpracování jsou těžké škody na zdraví. Zde se musí vyčkat na ukončení léčení, případně odborný odhad následků,“ upozorňuje Svobodová. V těchto případech se na dokumentaci čeká třicet dní. Jednodušší škody se likvidují dokonce po telefonu bez nutnosti návštěvy technika.

Podle mluvčího Kooperativy Milana Káni, se úhrnná doba vyřízení pojistné události vozidel pohybuje mezi třemi až čtyřmi dny od nahlášení. „V případech, které nejsou řešeny na základě doložené faktury, tedy především škody řešené tzv. rozpočtem nebo škody, kdy vozidlo je po poškození neopravitelné, je doba vyřízení události kratší, i do jednoho týdne,“ sdělil Káňa.

Zdroj: Právo

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články