Rakousko varuje před dumpingovými cenami


			Rakousko varuje před dumpingovými cenami
15.10.2008 Pojistný trh

Dolnorakouská pojišťovna (Niederösterreichische Versicherung AG) využívá blízkosti českých hranic. Své produkty začala před nedávnem nabízet celkem logicky na českém trhu. V roli univerzální pojišťovny nabízí majetkové i životní pojištění včetně povinného ručení.

V rozhovoru pro odborný časopis Der Versicherungsmakler vysvětlovali generální ředitel Dr. Hubert Schultes a předseda představenstva Bernhard Lackner: "Velký význam má pro nás Brno a jeho okolí. Chceme tam prostřednictvím makléřů a agentů získávat nové klienty." Pokud však má být expanze do České republiky úspěšná, měly by pobočky pojišťovny vzniknout také v okolních zemích.

Zatímco pojišťovna má plnou hlavu expanze do zahraničí, pohled na dění v rakouské pojistné branži ukazuje na některá rizika, jež mohou expanzi vážně ohrozit. Důvodem je vývoj sazeb u povinného ručení.

 

Nebezpečí: dumpingové pojistné
Bernhardt Lackner ocenil v rozhovoru s dolnorakouským tiskem, že sazby pojištění automobilů "od ledna klesly o 15 až 20 procent"; současně s tím varoval, že v boji o získání tržního podílu mohou mít dumpingové ceny fatální následky.

Ve dvou posledních zimách , které byly velmi mírné, výrazně ubylo škodních událostí. Ale pokud přijde zas jednou taková ta "normální" pořádná zima, hrozí, že pojištění automobilů zkrachuje. "Potom bude každý podnikatel, který si platí nízké pojistné, stát před problémem, jak si poradit s vysokými škodami, které nebudou kryty pojišťovnou díky nízkému pojistnému."
Dolnorakouská pojišťovna, jak zdůraznil Lackner, se neúčastní závodů o nejnižší pojistné. Součástí takových závodů je i speciální systém bonus - malus.

 

Kombinovaná nabídka
Speciální systém, který kupodivu zvýhodňuje řidiče - začátečníky, se ocitl pod silným tlakem konkurence. Obvykle ho nabízejí klientům nezávislí zprostředkovatelé, kteří ho prodávají jako výhodný doplněk k životnímu pojištění.
"Profesionální svaz je proti takové nekalé konkurenci," kritizovala tyto metody prezidetka Svazu rakouských makléřů (ÖVM) Claudia Ilk.
Zatímco trhy se denodenně zabývají finanční krizí, není vyloučeno, že pojišťovny ve snaze získat co největší podíl na trhu mohou být nebezpečné samy sobě.

Zdroj: VersicherungsJournal

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejhorší pojišťovna

Marie,  12. 2. 2009

Nejhorší pojišťovna na světě je Dolnorakouská pojišťovna. Naboural mě jejich klient a již třetí měsíc čekám na vyplacení pojistné události! Nechápu, jak se u této pojišťovny může vůbec někdo nechat pojistit, když cenově je to jedna z nejdrašších pojišťoven. Jsou to jen výběrčí peněz a  plněním si nedělají žádné starosti!!!!

RSS

Související články