Swiss Re: Poprvé od roku 1980 pojistné celosvětově kleslo


			Swiss Re: Poprvé od roku 1980 pojistné celosvětově kleslo
25.7.2009 Pojistný trh

V roce 2008 celosvětové předepsané pojistné vzrostlo na hodnotu téměř 4 270 miliard dolarů. Životní pojištění dosáhlo částky 2 490 miliard dolarů, neživotní zůstalo na hodnotě 1779 miliard dolarů. Poprvé od roku 1980 pojistné kleslo (viz tabulka 2). V případě neživotního pojištění to bylo celosvětově o 0,8 %, u životního pojištění byl pokles mnohem rychlejší: o 3,5 %. Tato čísla uvádí ve své analýze Swiss Re.

I přesto, že výsledky upisování rizik v neživotním pojištění zůstaly solidní, výsledky z investování i návratnost kapitálu prudce klesly, a to jak v životním, tak v neživotním pojištění. Kapitál akcionářů se tak scvrkl o 15 – 20 % v neživotním pojištění a o 30 až 40 % v životním pojištění.

3,5% pokles celosvětového životního pojištění lze připsat na vrub poklesu v průmyslově vyspělých zemích (-5,3 %). Pokud jde o rozvojové trhy, růst dosáhl v loňském roce dvouciferného čísla (+14,6 %). Pokles objemu pojistného v průmyslových zemích souvisel s jednorázovým životním pojištěním zaměstnanců.

Mnoho z těchto pojistek bylo zrušeno v druhé polovině roku 2008 jako následek finanční krize. Investiční životní pojištění klienti rušili v mnoha rozvojových zemích v průběhu druhé poloviny roku 2008.

Neživotní pojištění kleslo v loňském roce celosvětově o celkem nevýznamnou hodnotu 0,8 %. Na vině je nízká poptávka po pojistném krytí současně s poklesem pojistných sazeb. V průmyslově vyspělých zemích pojistné sice kleslo o 1,9 %, ale na rozvojových trzích jsou výsledky stále v kladných číslech (růst o 7,1 %).

Výsledky upisování rizik v neživotním pojištění zůstaly kladné navzdory vysokým ztrátám z titulu přírodních katastrof. Ve vybraných zemích se objevily první náznaky zvyšování sazeb.

Příště: Výhledy na rok 2009 – životní i neživotní pojištění

Zdroj: Swiss Re, sigma

Zdroj: Swiss Re

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články