V letošním roce zkrachovalo v České republice pět cestovních kanceláří


			V letošním roce zkrachovalo v České republice pět cestovních kanceláří
28.12.2009 Pojistný trh

V roce 2009 zkrachovalo v České republice pět cestovních kanceláří – Tomi Tour, Cool Travel, Balkan Travel, Retour a Relax Max Tours. Podle Tomia Okamury, mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) nebyl letošní rok z hlediska krachů cestovních kanceláří nijak výjimečný.

„V posledních třech letech ročně zkrachovalo tři až pět cestovních kanceláří. Co se týče subjektů, letošní rok nebyl zdaleka výjimečný,“ prohlásil Tomio Okamura. „Z hlediska počtu postižených klientů byl ovšem letošní rok neobvyklý kvůli největšímu krachu cestovní kanceláře v historii samostatné České republiky,“ dodal mluvčí.

Největším krachem v historii českých cestovních kanceláří byl krach CK Tomi Tour, která vyhlásila úpadek 17. července. V zahraničí nechala zhruba 3 400 klientů. Problémy cestovní kanceláře se objevily už týden před tím, když hotel v Egyptě odmítl ubytovat její klienty. Celkově bylo krachem CK Tomi Tour postiženo13 600 klientů.

Cestovní kancelář Tomi Tour vznikla v roce 2001 jako pod názvem Inspiritual. Poté změnila jméno na Cestovní agentura Tomi. Název Tomi Tour používala od listopadu 2003. Firmu ze dvou třetin vlastní podnikatel Lubomír Popelář, třetinu vlastní německá společnost Tomi Tour GmbH. Cestovní kancelář byla spojená s tváří Václava Fischera, který v ní oficiálně zastával funkci obchodního a marketingového manažera. Patřila k deseti největším na tuzemském trhu.

Vůbec první cestovní kanceláří, která v letošním roce v České republice zkrachovala, byla malá kancelář Balkan Travel. Zaměřovala se zejména na prodej zájezdů do Bulharska, Řecka a Maďarska. První problémy kanceláře se objevily již v na začátku června, kdy firma přestala prodávat zájezdy, kvůli tomu, že jí banka odmítla poskytnout úvěr. Do insolventního řízení vstoupila firma 12. června. Krachem cestovní kanceláře byla postižena zhruba tisícovka klientů. Firma podle vyjádření jejího jednatele Radka Niševa dlužila 6,25 milionu korun.

Cestovní kancelář Retour zkrachovala 10. července. Retur patřil mezi menší cestovní kanceláře a specializoval se na Bulharsko. Na dovolenou s touto cestovní kanceláří nevyjelo 79 klientů. Celková hodnota neuskutečněných zájezdů se vyšplhala na 1,5 milionu korun.

Cestovní kancelář Cool Travel ohlásila úpadek 4. srpna. Cool Travel byla malou cestovní kanceláří, která vznikla před třemi lety nejprve jako incomingová cestovní agentura. Teprve v loňském roce se přeorientovala na prodej zájezdů do zahraničí. Vloni prodala zájezdy přibližně 500 českým turistům. Specializovala se na exotické zájezdy, především do Spojených arabských emirátů (Dubaj), dále nabízela pobyty na Maledivách, v Turecku a také eurovíkendy v evropských městech. Dluhy cestovní kanceláře přesahují 3,6 milionu korun, firma je není schopná splácet.

Pátou zkrachovalou cestovní kanceláří v letošním roce se stala CK Relax Max Tours, která vznikla teprve letos v květnu a specializovala se na zájezdy do Maroka. Vážné problémy měla od začátku srpna. V zahraničí tehdy zůstalo necelých padesát jejich klientů a dalších 56 lidí se těsně před odletem dozvědělo, že na dovolenou neodletí. Podle Tomia Okamury, je zajímavé to, že majitel CK Relax Max Tours byl v minulosti majitelem relativně velké CK Oasis Tours, která ukončila činnost v roce 1997.

V České republice bylo v roce 2009 přes 950 cestovních kanceláří. Krach pěti cestovních kanceláří pak znamenal krach 0,52 procenta subjektů na trhu.

Příští rok by měl podle Okamury co se týče krachů cestovních kanceláří kopírovat ten letošní a neměl by být ničím výjimečný. Cestovní kanceláře se v letošním roce potýkaly s hospodářskou krizí, která jim podnikání bude ztěžovat i v roce 2010. Okamura však dodal, že se cestovní kanceláře na problémy příštího roku připravily a na trhu cestovních kanceláří v příštím roce se dá očekávat spíše stagnace.

Zdroj: Mediafax.cz

 

Share/Bookmark

Zdroj: Mediafax.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články