Zmatení v novele 38 ohledně rizikových ŽP. Jak to tedy je?


			Zmatení v novele 38 ohledně rizikových ŽP. Jak to tedy je?
18.3.2016 Pojistný trh

Středeční zasedání vlády a následná mediální vlna o výsledcích jednání, vyvolala na pojistném trhu opět zmatek. Některá média informovala o tom, že se rizikových životních pojištění regulace týkat nebude, jiná říkala pravý opak. Jak to tedy je?

Novela zákona o pojišťovacích zprostředkovatelích opět ukázala svou vrtkavost a vytvořila další kapitolu ve svém nekonečném vývoji. Hlavním důvodem byl rozpor v oficiálním dokumentu, který má být volně přístupný veřejnosti, a který by měl obsahovat aktuální znění, před jeho projednáváním ve vládě. Ten však aktualizovaný nebyl.

To způsobilo, že některá média, včetně oPojištění publikovala zprávu založenou na výsledku jednání: „Vláda návrh schválila se změnami“ a na znění posledního známého dokumentu. Ve stejnou dobu však náměstkyně ministra financí Lenka Jurošková pro několik médií uvedla, že se bude zákon týkat nejen rezervotvorných, ale i rizikových životních pojištění a to vyvolalo značné nejasnosti.

Abychom informaci uvedli na pravou míru, obrátili jsme se na Ministerstvo financí, které uvedlo, že novela zákona 38 bude regulovat i „rizikovky“, že v nich budou nějaké výjimky, ale že je nechtějí pouštět do éteru, protože se budou ještě měnit. Zde vyvstává otázka. Jak mohl být schválen zákon, který se bude ještě za pochodu výrazně měnit? Nemluvě o tom, že je tlak na to, aby ho Poslanecká sněmovna schválila již v prvním čtení. Nezveřejnění „finálního“ schvalovaného dokumentu ve veřejných systémech vlády, ještě více dokazuje jak silné lobbistické tlaky jsou v zákulisí a na úmyslné matení veřejnosti v už tak nekonečném příběhu novely 38.

Rizikové životní pojištění bude novelou 38 regulováno rovněž.

 

Za portál oPojištění.cz se omlouváme za uveřejnění nepřesné informace.

Rizikové životní pojištění bude novelou 38 regulováno rovněž. Další výrazná změna je, že ze znění zákona byl odstraněn text, který rozkládá provize do pěti let. Novela tedy spíše zavádí delší ručení za smlouvu.

„Musím upozornit, že v návrhu se v plné nahotě odhaluje nesmyslnost regulace u čistě rizikových smluv – je nepochybné, že u nich není žádné odkupné a celá regulace tam postrádá smysl – klientovi nepřinese vyšší odkupné (když tam žádné není) a naopak bude snaha konzervovat smlouvy proti zájmům klienta,“ uvedl Petr Šafránek v rozhovoru pro investujeme.cz

To v jakém znění a zda vůbec Poslanecká sněmovna zákon v prvním čtení přijme se dá odhadovat jen stěží. Můžeme nyní jen čekat na 12. dubna, kdy by měla PS zákon „poprvé“ číst.

Zdroj: oPojištění

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články