Maximální provize za ŽP 130 % a u neživotního pojištění 10 %. Slovensko chystá své IDD


			Maximální provize za ŽP 130 % a u neživotního pojištění 10 %. Slovensko chystá své IDD

Slovenské Ministerstvo financí připravuje novelu zákona, která může pojišťovacím zprostředkovatelům a makléřům výrazně zkomplikovat práci. Mimo jiné jim snižuje provizi z neživotního pojištění téměř na polovinu.

Není to tak dlouho, kdy slovenská vláda v čele s premiérem Robertem Ficem uvalila na slovenské neživotní pojistné produkty 8% odvodovou daň. Tento krok znamenal výrazný zásah do slovenského pojistného trhu.

Ještě než se trh stačil po loňském zásahu ustálit, přichází další regulace, která jej ovlivní ještě větší měrou. V souvislosti s přípravou integrace evropské směrnice IDD, která ovlivní zákon č. 39/2015 Z. z. o poisťovníctve a zákon č. 186/2009 Z. z. o finančnom sprostredkovaní a finančnom poradenstve, představilo ministerstvo financí první návrh úprav.

Ty mají podle ministerstva zamezit přepojišťován, zvýšit dlouhodobou péči o klienta i transparentnost provizí pro zprostředkovatele.

V prvním návrhu zákona tedy slovenská vláda navrhuje:

  • Zastropit výši provize za sjednání životního pojištění na maximálně 130 % ročního pojistného.
  • Rozložit výplatu provize do 7 let včetně storna, i v případě kratší smlouvy a současně navrhuje, aby maximálně 100 % ročního pojistného mohlo být daňovým nákladem pojišťovny.
  • V neživotním pojištění chce nastavit maximální provizi na 10 % a zároveň nastavit maximální 7 % ročního pojistného jako daňový náklad pojišťovny.
  • Návrh se rovněž týká sjednávání hypotečních úvěrů, kdy provize bude podle návrhu pouze 1,3 % výše úvěru a maximálně 1 % výše úvěru bude daňový náklad banky.

Navrhovaná úprava má za cíl zabezpečit větší stabilitu a sleduje omezení neodůvodněných přesunů klientů mezi pojišťovnami, kde hlavní motivací je získat provizi, přičemž zájmy spotřebitele jsou často až druhořadé,“ vysvětluje ministerstvo. „Nová legislativa také výrazně zredukuje počty tzv. „jednorázových“ finančních poradců, kteří uzavírají jen několik smluv ve svém nejbližším okolí a následně se svou činností skončí,“ dodává mluvčí ministerstva.

Ministerstvo uvedlo, že materiál bude ještě předmětem odborných diskusí se zástupci všech dotčených subjektů finančního trhu. Nabytí účinnosti novely se předpokládá od roku 2018 s přechodnými obdobími pro některá ustanovení.

Zdroj: oPojisteni.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články