Dokonáno! UNIQA dokončila převzetí pojišťovny AXA ve střední Evropě


			Dokonáno! UNIQA dokončila převzetí pojišťovny AXA ve střední Evropě
16.10.2020 Akvizice a fúze

Převzetí dceřiných společností AXA v Česku, Polsku a na Slovensku představuje největší akvizici v historii společnosti UNIQA, která tak nyní patří mezi top 5 pojistitelů ve střední a východní Evropě. UNIQA získá 5 milionů nových zákazníků a 800 milionů EUR pojistného ročně navíc. 

Začátkem února oznámila UNIQA akvizici dceřiných společností AXA v Česku, Polsku a na Slovensku, podléhající schválení regulačními a úředními orgány. S kupní cenou cca 1 miliardy EUR se jedná o největší akvizici v historii skupiny UNIQA Insurance Group AG (UNIQA) a dosud největší akvizici v odvětví rakouského pojišťovnictví ve střední a východní Evropě. Po udělení veškerých nezbytných povolení byla transakce formálně dokončena. Navzdory náročné situaci a platným cestovním omezením byla finalizována za osm měsíců.


Mohlo by vás zajímat: Globální ekonomický výhled: Druhá vlna pandemie nekompromisně zaútočila!


Posílení tržní pozice na růstových trzích střední a východní Evropy

Touto akvizicí UNIQA dlouhodobě posiluje své postavení na vysoce konkurenčních trzích střední a východní Evropy. V Česku, Polsku a na Slovensku patří nyní skupina UNIQA mezi top 5, a tím udržitelně zvyšuje tržní přítomnost i povědomí o značce v celém regionu střední a východní Evropy. 5 milionů nových zákazníků s objemem pojistného ve výši 800 milionů EUR ročně zvyšuje počet zákazníků skupiny UNIQA na více než 15 milionů v celé Evropě. „Již 20 let působíme úspěšně ve střední a východní Evropě. Růstové trhy v regionu CEE jsou naším druhým domácím trhem. Díky získání společností AXA, které se svým ziskovým retailovým obchodem a vyváženou skladbou produktů výborně hodí k naší dlouhodobé strategii růstu, jsme nyní jednou z předních pojišťovacích skupin ve střední a východní Evropě,“ komentuje transakci Andreas Brandstetter, CEO skupiny UNIQA Insurance Group.

UNIQA se silným kapitálem – akvizice bez navýšení kapitálu

Pro akvizici nebylo nutné navyšovat kapitál. Koupě byla financována z vlastních zdrojů a z emise 10letých senior bondů v objemu 600 milionů EUR.  I po akvizici je UNIQA stále velmi dobře vybavena kapitálem. Ratingová agentura Standard & Poor‘s potvrdila rating „A-“ pro dlouhodobou bonitu a finanční sílu skupiny UNIQA.


Mohlo by vás zajímat: Insurance Europe k dopadům COVID-19


I přes COVID-19 – zaměření na rychlou integraci a zvýšení ziskovosti

Navzdory současné krizi v souvislosti s pandemií COVID-19 a skutečnosti, že společnosti v současné době spolupracují převážně prostřednictvím digitálních médií, se pozornost soustředí na rychlé sloučení společností pod jednu střechu ve všech třech zemích. „Integrace nových společností se uskuteční velmi rychle. V posledních měsících jsme vypracovali podrobné integrační plány a uskutečníme je co nejdříve. V souladu s naší strategií jedné značky začneme v nadcházejících měsících se změnou značky nových společností, abychom mohli co nejrychleji přivítat zákazníky i zaměstnance ve světě UNIQA. Těší nás, že jsme akvizicí získali spoustu odborných znalostí a dalších špičkových talentů pro celou skupinu UNIQA. Spolupracujeme nyní s našimi novými kolegy na využití dalšího růstového potenciálu na trzích a na dalším zvyšování ziskovosti skupiny UNIQA ve střední a východní Evropě,“ popisuje další postup Wolfgang Kindl, člen představenstva a ředitel pro mezinárodní trhy skupiny UNIQA Group.

Co to znamená pro UNIQA na českém pojistném trhu?

Díky integraci se zvýší kmen české UNIQA pojišťovny přibližně o 800 000 zákazníků. Roční předepsané pojistné by po spojení společnosti mělo posílit přičtením výkonu AXA asi o 3,15 miliardy korun (údaj z roku 2019). Značka UNIQA si polepší na českém pojistném trhu: s novým podílem 9 % v neživotním pojištění a 5 % v životním pojištění se posune v žebříčku pojišťoven na pozici pětky s celkovým podílem okolo 8 %. Akvizice tak postavení UNIQA významně akceleruje a podpoří pozitivní růstový trend do budoucna. UNIQA vstupuje také do oblasti penzí a investic, což znamená rozšíření finančních služeb pro klienty, a zajišťuje také kontinuitu pro stávající zákazníky společností AXA. Uskutečnění finálního právního sloučení entit pod značku UNIQA je plánováno na léto 2021.


Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2019 v Česku dle oPojištění.cz


Fúze za fúzí. AXA se toho nebojí

Podle některých signálů hodlá AXA prodat také svoji dceřinou společnost v Singapuru. Doposud ale nepadlo konkrétní rozhodnutí. Už v únoru 2020 byl oznámen záměr koncernu Generali získat dceřinou společnost AXA v Malajsii. Společnost AXA Affin General Insurance patří s 5000 pojišťovacími zástupci v celé zemi k předním pojistitelům v oblasti zdravotního pojištění v Malajsii. V roce 2018 dosáhla firma předepsaného pojistného ve výši asi 347 milionů USD a zisku ve výši 24,1 milionu USD. Společnost AXA Affin byla založena v roce 2006. Asi třetina pojistného pochází z životní pojišťovny AXA Affin Life Insurance. Mezi rokem 2017 a 2018 došlo ovšem k poklesu předpisu. Ztráta podniku činila necelé dva miliony USD (meziročně se ji ovšem povedlo snížit o více než 50 %). AXA vlastní 49,99 % všeobecného obchodního provozu v Malajsii, zatímco 49,95 % drží Affin Bank. V případě životní části se podílejí z 51 % Affin a zbytek náleží francouzskému koncernu.


Mohlo by vás zajímat: Telematika: O personalizované sazby pojištění je v Německu zájem


AXA v současné době prodává pojištění v Řecku prostřednictvím dlouhodobé smlouvy s Alpha Bank AE. Disponuje asi 576 000 zákazníky. Ochota AXA zbavit se některých svých aktivit souvisí se snahou restrukturalizovat svou činnost a zaměřit se vice na majetkové a úrazové pojištění. Bezesporu jdou tyto kroky také na vrub současné koronavirové krizi. Byly už revidovány růstové cíle a zrušila se výplata dividend. Skutečně za minutu dvanáct byl v srpnu nakonec zrušen prodej irské životní dceřiné společnosti Twinstar firmě Cinven. Už v říjnu 2018 pak AXA uzavřela dohodu se společností Fairfax Financial Holdings Limited (“Fairfax”) týkající se prodeje pojišťovacích činností AXA na Ukrajině. Na základě této dohody získal Fairfax 100 % v neživotní pojišťovně AXA Insurance a v životní pojišťovně AXA Life.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články