Lídr rumunského pojistného trhu má být prodán globálnímu investorovi I3CP


			Lídr rumunského pojistného trhu má být prodán globálnímu investorovi I3CP

Rumunský portál Xprimm.com zveřejnil informaci, že lídr rumunského pojistného trhu CITY Insurance má být prodán globálnímu investorovi z Nizozemska.

Největší rumunská pojišťovna CITY Insurance (dále jen „City“) oznámila, že lokální investiční firma Vivendi International (dále jen „Vivendi“) dosáhla dohody s holdingem I3CP sídlícím v Nizozemsku o prodeji celého majoritního podílu, který Vivendi drží v pojišťovně CITY. Jde o podíl ve výši 85,23 %. Zbytkovou účast ve výši 14,77 % mají jiné právnické a fyzické osoby. Transakce byla schválena představenstvem pojišťovny a podléhá obvyklým podmínkám, a to včetně regulatorního schválení příslušnými kompetentními orgány v Rumunsku. Očekává se, že tato transakce bude dokončena ve 3. čtvrtletí 2021.


Mohlo by vás zajímat: Nová rizika vchází do dveří! Pojistná ochrana se přizpůsobuje


Podle oficiální tržní statistiky za rok 2020, zveřejněné rumunským orgánem dohledu nad finančním trhem (ASF), se pojišťovna CITY podílela na celkovém hrubém předepsaném pojistném v Rumunsku 20,07 % a byla tak největší pojišťovnou. Hrubé předepsané pojistné této pojišťovny v roce 2020 činilo 474 mil. EUR (resp. 2,3 mld. RON – rumunský lei). Za ní následují pojišťovny OMNIASIG VIG s podílem ve výši 12,03 % a ALLIANZ-TIRIAC s podílem ve výši 11,43 %.

Pokud jde o profil pojišťovny CITY, je třeba zmínit, že je v Rumunsku zdaleka největším pojistitelem v oblasti pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. Více než tři čtvrtiny jejího celkového hrubého předepsaného pojistného byly generovány právě v tomto pojistném odvětví. Odpovídající hrubé předepsané pojistné bylo v roce 2020 vykázáno ve výši 345 mil. EUR, čímž CITY získala podíl na rumunském trhu pojištění odpovědnosti ve výši 43,39 %. CITY byla založena v roce 1998 skupinou investorů a má sídlo v Bukurešti. Zaměstnává přes 400 odborníků, má 42 kanceláří a poboček a poskytuje pojistné produkty neživotního pojištění přibližně 4 mil. klientů.    


Mohlo by vás zajímat: Nastala pojistná událost! Olympiáda bez diváků


I3CP je nizozemský investor, který je teritoriálně orientovaný na země střední a východní Evropy, Středního východu a Afriky. Ve sledovaném článku se uvádí, že oborově se zaměřuje na pojištění, zajištění, správu aktiv a fintech a usiluje o zachycení příštího udržitelného růstového cyklu. I3CP spravuje cca 15 mld. EUR a má kanceláře v Amsterodamu a Aténách.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články