Aon Risk Solutions: Prognóza trhu pro rok 2018


			Aon Risk Solutions: Prognóza trhu pro rok 2018

Makléřská společnost Aon Risk Solutions zveřejnila svou tržní prognózu 2018. Základním poselstvím studie je předpověď, že firmy budou potřebovat nová pojistná řešení, aby byly schopny zabezpečit svá měnící se ekonomická rizika.

Ekonomická rizika procházejí zlomovým přerodem. Vlivem digitalizace se už v horizontu do roku 2022 v 75 % firem podstatně promění výrobní i dodavatelské procesy. To přinese nová rizika, pro něž bude nutné nalézt odpovídající pojistnou ochranu.

Podle Aon Risk Solutions poroste díky digitalizaci nabídka plnění a produktů založených na odborném softwaru, která bude překládána klientům. „Kvůli chybnému softwaru roste riziko, že nabízející firma může způsobit zákazníkovi finanční škodu. A takové škody nejsou momentálně dosavadním pojištěním odpovědnosti za provoz nebo produkt pokryté,“ konstatoval Hartmuth Kremer-Jensen, člen vrcholového vedení Aon Risk Solutions.

Tyto mezery v pojistné ochraně budou zaplněny v budoucnu nově vyvinutým produktem, který by mohl nést označení jako Technology Errors & Omissions Insurance (Tech E&O; pojištění technologických chyb a opomenutí).


Mohlo by vás zajímat: Ústavní soud vs. lovci nehod. Jde o nemorální byznys


„Pojištění typu Tech E&O je založeno na odpovědnostním IT pojištění, které se bude rozvíjet ruku v ruce s procesem digitalizace. Tomu patří budoucnost. Stane se vlastně novou etapou v pojištění, jakýmsi pojištěním odpovědnosti za produkt 2.0, které bude využíváno firmami k tomu, aby si zabezpečily celý digitální řetězec činností a hodnot,“ míní Kremer-Jensen.

Kritická slova k tématu digitalizace adresoval tento expert Aon Risk Solutions do vlastních řad. Pojišťovací společnosti podle něj sice optimalizovaly své webové stránky, aby byly lépe a více vyhledávané. Také zprovoznily aplikace, aby bylo možné uzavřít přes telefon nebo tablet pojištění nebo nahlásit škodu. „Nicméně zejména firemní klientela má v oblasti digitalizace úplně jiná přání. Požadují od pojištění vedle pojištění Tech E&O další řešení a krytí, aby mohly bezpečně zvládnout digitální výzvy,“ upozornil Kremer-Jensen.

Brexit znejišťuje německé firmy

Brexit bude drahým pásem – hlavně pro samotné Angličany. Nicméně i německé firmy hledí do budoucna se starostmi. Asi by mnozí obyvatelé Velké Británie rádi volili znovu. Ale to už nejde. A tak by mohlo dojít příští rok 29. března k ostrému brexitu – i když díky vyjednávání je stále otevřený příznivější scénář. Nicméně pro německé podniky, které využívají mezinárodní pojišťovací programy s účastí anglických společností ke krytí jejich rizik, by měl ostrý brexit nepříjemné následky: kdyby anglické pojišťovny už nesměly vykonávat v rámci EU žádné obchody, musela by se rychle najít náhrada.


Mohlo by vás zajímat: Takáful: Seznamte se s islámským pojištěním


Německé firmy tak hledí do budoucna s nejistotou. Zbývá něco málo přes 400 dnů. Do té doby je třeba najít jasné odpovědi na otázky:

  • Budou moci i nadále využívat anglické pojišťovny, popřípadě kapacitu Lloyd´s? Budou tyto subjekty dále k dispozici?
  • Bude třeba znovu vyjednávat dlouhodobé smlouvy a přeformulovat je?
  • Mají smlouvy umístěné ve Velké Británii, které doběhnou? V takovém případě je třeba včas dojednat alternativní řešení.
  • Budou jasné do konce roku příslušný soud a právo, které se na smlouvy vztahuje, aby bylo v případě sporu přehledné, jak dále postupovat?
  • Europa-Police nebo FOS Police (Freedom of Services) poskytují všem podnikům v rámci mezinárodního koncernu uvnitř EU jednotnou pojistnou ochranu prostřednictvím jediné prvopojistné smlouvy. Odpadne tato možnost? Pak je třeba sjednat pro rizika Británie extra lokální pojistky.

Jen pro společnosti, které správně zodpoví tyto otázky a zařídí se podle toho, bude možné následky brexitu zvládnout.

Úplné znění tržní prognózy 2018 společnosti Aon Risk Solutions je k dispozici ke stažení ZDE.

 

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články