Česká pojišťovna ocenila dalšího českého Pitavala z Ostravy


			Česká pojišťovna ocenila dalšího českého Pitavala z Ostravy
8.12.2009 Pojistný trh

Po devíti měsících se do Ostravy opět vrátil projekt České pojišťovny a Policie ČR Český pitaval. Za pomoc při dopadení pachatele, který chtěl pohlavně zneužít dívku předškolního věku, dnes tento titul získal v ostravské budově ČP Zdeněk Fišárek (56). Stal se už čtvrtým oceněným Pitavalem. První dva byli také z Ostravy, třetí tento certifikát obdržel koncem října v Opavě.

Při procházce po Ostravě – Zábřehu se letos začátkem dubna stal Zdeněk Fišárek svědkem podivné scény. Za křovím, které se ještě naštěstí nezačalo zelenat a zarůstat, se spatřil patnáctiletého mladíka, který obnažoval čtyřletou dívku. „Později jsem se dozvěděl, že ten chlapec byl její strýc, děvčátko bylo dcerou jeho starší sestry,“ vyprávěl pan Fišárek. „Šlo o citlivou věc, ale dělat, že se mě to netýká, to jsem nemohl, vždyť sám mám tříletého vnuka. Chlapce jsem zadržel a zavolal jsem policii,“ dodal nejnovější Český pitaval, který v Ostravě působí také jako trenér malých fotbalistů.

„Vzhledem k věku holčičky probíhal její výslech ve speciální výslechové místnosti, která vypadá jako dětská herna,“ vysvětlila vrchní komisařka Policie ČR Marcela Musálková. Podle jejích slov s Policií dobře spolupracoval i chlapec, u kterého odborné posudky neobjevily žádnou sexuální úchylku. Zduraznila, že více než o postihu je proto na místě hovořit o prevenci a další výchově. Odborníci se také shodli na tom, že pokud by pan Fišárek nezasáhl, nebylo by možné vyloučit další problémy s tímto chlapcem.

První dva České pitavaly ocenila Česká pojišťovna společně s Policií ČR už v březnu. Tomáš Bartoš pomohl v Ostravě-Porubě zadržet opilce, který svým vozem těžce zranil 81letého chodce a z místa nehody utekl. Lubomír Holinger sám zadržel v Moravské Ostravě pachatele výtržnictví, který se v průběhu uplynulých několika měsíců obnažoval na veřejnosti přístupných místech v blízkosti školní tělocvičny. Opavský obyvatel Petr Dybowicz pomohl muži, kterého při zdravotní indispozici okradla zlodějka.

Český pitaval je projekt České pojišťovny a PČR, který volně navazuje na ocenění Gentleman silnic, rovněž udělované ČP s policií. „Před pěti lety jsem v Novém Jičíně předával ocenění úplně prvnímu Gentlemanovi silnic a letos v březnu jsem zase poprvé mohl poděkovat prvnímu Českému pitavalovi,“ řekl ředitel ČP v Ostravě Petr Musil. „V současnosti už je v celé zemi 58 Gentlemanů, a věřím, že nyní se začnou rozšiřovat i řady Pitavalů. Nebýt k sobě lhostejní a pomáhat si navzájem bychom si měli nejenom na silnicích a nejenom v Moravskoslezském kraji,“ dodal Musil. Moravskoslezský kraj totiž vévodí jak v tabulce Pitavalů, tak i Gentlemanů silnic.

Historicky první titul Gentleman silnic před pěti lety získal Jiří Lukáč z Novojičínska za záchranu života tehdy 17letého mladíka, kterého vytáhl z hořícího vozu. Od té doby si toto ocenění z České pojišťovny v Moravskoslezském kraji odneslo 17 lidí. Naposledy to byli Pavel Jorpalidis a Ondřej Kubját, rovněž z Novojičínska. Zachránili zraněného řidiče, který zůstal po nárazu do stromu v temné noci zaklíněný ve vozidle.

ČP

 

Share/Bookmark

Zdroj: Česká pojišťovna

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články