Glosa Miroslava Škváry k novým zkouškám: Čtyři certifikační trumfy


			Glosa Miroslava Škváry k novým zkouškám: Čtyři certifikační trumfy

Je podzim 2019, babí léto nás pomalu opouští a také se krátí čas přechodného období na investiční produkty. Proto se chci nyní ohlédnout za posledními týdny, kdy akreditované osoby již přivítaly na svých termínech první účastníky náročné zkoušky na pojistné produkty.

V této souvislosti mám na mysli konkrétního poradce brookerpoolové firmy, který u Vectoru v září vykonal úspěšně zkoušku na pojistné produkty (180 minut) a 8. 10. 2019 souhrnnou zkoušku na investiční produkty (180 minut). Předchozí zkoušky zvládl u jiné akreditované osoby. Bylo pro mne zajímavé znát názor finančního poradce, který jako mezi prvními získal pomyslné 4 certifikační trumfy – zkoušku na DPS, úvěry, investice a pojištění. Konkrétně se jednalo o:

  • Doplňkové penzijní spoření
  • Spotřebitelské úvěry – souhrnná zkouška 180 minut
  • Investiční produkty – souhrnná zkouška 180 minut
  • Pojistné produkty – souhrnná zkouška 180 minut

Mohlo by vás zajímat: Co přináší nové Incoterms 2020?


Položil jsem mu několik otázek a zde jsou jeho upřímné odpovědi. 

Je vám třicet let a jste absolventem vysoké školy, jak byste vaší optikou porovnal náročnost zkoušek na VŠ a certifikačních zkoušek?

DPS byla jako zápočtový testík. Vše ostatní, zejména souhrnná zkouška na pojištění se rovnala těžké zkoušce na VŠ, kde opravdu člověk musel hodiny a hodiny studovat.

11. září 2019 jste u Vectoru absolvoval úspěšně zkoušku na pojistné produkty a již 8. října 2019 další, na investiční produkty. Která z nich pro vás byla náročnější a proč?

Nejtěžší byla jednoznačně souhrnná zkouška na pojištění. Je opravdu obsáhlá a pro úplného nováčka téměř nadlidský výkon ji absolvovat. Pro zkušené, kteří sjednávají určitý okruh smluv, to těžké není, ale zase o to těžší jsou okruhy, které nesjednává tak často nebo vůbec, pro mne například velká pojistná rizika.


Mohlo by vás zajímat: Jakub Strnad ke změnám v PRVNÍ KLUBOVÉ: Férovost a srozumitelnost bude pro každého


Na trhu je dnes hodně málo kolegů, co by měly splněny všechny 4 zákonné certifikace. Bez nadsázky vás mohu nazvat „elitním poradcem“. Co to pro vás znamená v dalším profesním životě?

Na jednu stranu je to prestižní záležitost a super pocit, že v očích regulátora máte splněno. Na druhou stranu je to závazek pro veřejnost, že už by měli všichni absolventi dělat svou práci pořádně. Prostě je to síto. Tuhle práci nemůže a nesmí dělat úplně každý. A hlavně, tohle je úplný povinný základ, který ve finále bude muset mít každý. Já osobně mířím výš a už se zajímám o zkoušku PFP, kterou mám v plánu udělat v první půli příštího roku.

Je nějaký recept na váš úspěch? Můžete kolegům, kteří se na obtížnou zkoušku teprve chystají, něco doporučit. Pojištění se týká desítek tisíc osob a má již nyní pověst velmi náročné zkoušky?

Doporučím vytrvat a jít si za svým. Prostě na tom makat, samo se to neudělá. Zmínil bych RED 50 Vectoru, kde když už máte dost ostrých testů, je fajn si projet i tuto sekci, tam je sbírka špatně zodpovězených otázek. Je to seřazeno od nejčastěji chybně zodpovězených otázek, po ty nejméně chybných. Je efektivní se zaměřit na chyby.


Mohlo by vás zajímat: Martin Rotkovský: Změna zdanění rezerv nemusí být v souladu s platnými zákony


Pohled České národní banky

A ještě připojuji pohled ČNB, který byl zveřejněn 23. října 2019. „Na základě obdržených statistických údajů k odborným zkouškám dle § 58 zákona č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění (dále jen „ZDPZ“), bylo za 3. čtvrt roku 2019 vydáno celkem 80 zkušebních testů, jejichž celková úspěšnost činila 61,25 %. Nízký počet vydaných zkušebních testů je odvislý od data uveřejnění zkouškové sady (13. srpna). Během 3. čtvrtletí 2019 byly tak odborné zkoušky uskutečněny prostřednictvím teprve 6 akreditovaných osob (z celkového počtu 18, které v daném čtvrtletí disponovaly povolením k činnosti). Aktuálně (k 1. 11. 2019) na trhu existuje 19 akreditovaných osob s povolením ČNB na pojistné produkty.“

Jak je vidět i z předchozích statistik ČNB, laťka je nastavena hodně vysoko a ne každý na ni dosáhne. Část poradců se ani nepokusí a ukončí svoji kariéru, část zjistí, že náročnost zkoušek je nad jejich síly. Zůstanou ti nejlepší, kteří již splnili zákonné požadavky a budou postupně procházet následným vzděláváním, které je zakotveno v Zákoně 170/2018 Sb. v rozsahu 15 hodin. Z výše uvedeného však vyplývá jedna důležitá skutečnosti, že peloton finančních poradců značně zeštíhlí.


Mohlo by vás zajímat: Česká národní banka reaguje na ZDPZ: Výjimka dle § 3 odst. 2 ZDPZ


Momentálně mi to na trhu připadá jako ve sportu, kdy je vyhlášen přestupový termín a mezi jednotlivými „kluby“ dochází k lobbingu, přetahování a namlouvání konkurenčních hráčů. Dochází však i k osočování, které můžeme bohužel sledovat (často) i v podobě mediálních přestřelek poškozujících renomé finančního poradenství v očích klientů. Těším se, až jednou toto pomyslné přestupové řádění přejde a bude třeba se zamyslet nad tím, jak doplnit poradenské týmy. To je však spíš na nějakou další glosu.

Každopádně bych chtěl těm několika poradců, co již mají všechny 4 certifikační trumfy sdělit, že si jich moc vážím a posílám jim velkou gratulaci. Opravdu se nyní v listopadu 2019 jedná pouze o jednotlivce, kteří jsou špičkou a vzorem pro ostatní. A co vzkázat všem, kteří se na konec přechodného období na investice (končí již 3. 1. 2020) chystají? Zkoušku prosím neodkládejte, je náročná a bez kvalitní přípravy se dá jen těžko zvládnout. Ve společnosti Vector jsme připraveni vás vyškolit v rámci jednodenního přípravného semináře na investice a následně certifikovat.

Zkoušky dle zákona č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění jsou k nalezení ZDE.

Ing. Miroslav Škvára, MBA
Vedoucí obchodního oddělení
VECTOR Certifikace s.r.o.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články