Jaké jsou příčiny pracovních úrazů v Rakousku?


			Jaké jsou příčiny pracovních úrazů v Rakousku?
7.12.2017 Pojistný trh, Škody

V roce 2016 se zranilo v Rakousku průměrně každý týden na 1980 produktivních osob bez ohledu na to, zda se jednalo o dělníky, zaměstnance nebo osoby samostatně výdělečně činné. Započteny jsou úrazy během pracovní činnosti a také na cestě do a z práce. 106 pracovníků přišlo během výkonu profese o život. Informovala o tom Rakouská Všeobecná úrazová pojišťovna, která zajišťuje zákonné pojištění pracujících.

U Všeobecné úrazové pojišťovny (AUVA) bylo loni pojištěno povinně na 3,51 milionu výdělečně činných Rakušanů. Celkem 102 874 z nich utrpělo během výkonu pracovních aktivit nebo na cestě do a z práce nějakou tělesnou újmu. 67 lidí přišlo při práci o život, dalších 39 zahynulo na cestě za prací nebo z práce domů. Počet usmrcených tak meziročně klesl o 14,5 %.

Mnohem častěji se stala nehoda s úrazem dělníkům než zaměstnancům a samostatně výdělečně činným. Celkový podíl zraněných na všech výdělečně činných Rakušanech činil loni 2,9 %, nicméně mezi dělnickými povoláními byl tento podíl 5,5 %. Úraz utrpělo 1,5 % osob v kategorii zaměstnanců a 0,6 % v kategorii OSVČ.


Mohlo by vás zajímat: Budoucnost je teď. Jak funguje telematika v praxi?


Hlavní příčiny pracovních úrazů v Rakousku

Většina pracovních úrazů nebo úrazů na cestě byla zapříčiněna podle údajů AUVA v souvislosti se ztrátou kontroly nad stroji, dopravními prostředky, řemeslnými nástroji nebo také střetem se zvířetem. Tyto příčiny byly loni celkem za téměř 42 300 událostmi se zraněním pracovníků. Přišlo při nich o život 63 osob. Při cestě do a z práce se zranilo 7300 lidí a 36 osob bylo usmrceno – stalo se tak při jízdě nebo spolujízdě motorových vozidel všeho druhu, anebo na kole.

Na druhém místě byly loni mezi příčinami pracovních úrazů pády osob. Ty přivodily 22 600 úrazů a 20 usmrcení. 17 000 výdělečně činných osob se zranilo a pět dokonce zemřelo při běžném pohybu bez zátěže nebo nákladu, tedy při chůzi nebo běhu. Necelá třetina událostí připadala na cestu do a z práce, kdy postižení se pohybovali jako chodci.


Mohlo by vás zajímat:Postřehy Evy Gmentové: Mileniálové


Dalších 11 300 osob utrpělo tělesnou újmu při pohybu s břemenem, tedy například při nošení nebo zdvihání různých předmětů. 6500 lidí se zranilo a 12 zahynulo při nehodách způsobených pádem nebo zřícením regálů, pracovních prostředků nebo zboží.

Více než čtvrtina úrazů (26,3 %), k nimž došlo při výkonu profese, se stalo v pohybu, neboť postižení při chůzi, běhu, stoupání nebo sestupu uklouzli, narazili do něčeho nebo se zvrtli. 22,4 % zranění se přihodilo při práci s ručním nářadím, jako jsou nože, šroubováky nebo stříkačky. Podobný podíl připadal také na manuální obsluhu předmětů, jako je držení, věšení, upevňování nebo třeba vylévání.

Při ručním transportu předmětů, tedy při nošení, tažení, zvedání anebo při posouvání věcí, se událo 13 % úrazů. Při obsluze strojů, jako jsou vrtací stroje nebo výrobní zařízení, vzniklo loni necelých 7,8 % úrazů. V souvislosti s dopravou vozidlem nebo jiným transportním zařízením (včetně jízdních kol a vysokozdvižných vozíků) se přihodilo více než 4,6 % všech úrazů na pracovišti.


Mohlo by vás zajímat: Zájem o aktuáry neslábne. Představy o profesi se mění


Činnostmi, které jsou zvláště náchylné ke vzniku úrazů v práci nebo cestou do a z práce, jsou pohyb na kluzké podlaze (3600 úrazů), na schodištích (3800) a na žebřících (2800). Dalšími rizikovými činnostmi jsou aktivity s nožem nebo jiným ostrým nástrojem, dále s jehlami nebo stříkačkami, a také s kladivem nebo nástroji k rozbíjení kamenů a k broušení.

AUVA loni přiznala invalidní důchod celkem 5868 výdělečně činným osobám, které se zranily při práci tak těžce, že se staly práce neschopnými. Nejčastěji se jim událost přihodila při manipulaci s předměty nebo při pohybu. Podle stupně postižení vyplácela AUVA loni invalidní renty ve výši od 337 do 1994 eur měsíčně.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články