Jan Matoušek: Odklad termínu zkoušek je férové a nutné řešení


			Jan Matoušek: Odklad termínu zkoušek je férové a nutné řešení

Senátoři odsouhlasili prodloužit o 6 měsíců (tedy do 1. 6. 2021) přechodné období stanovené zákonem o distribuci pojištění a zajištění, které upravuje způsob přechodu na nový systém prokazování odborné způsobilosti. Po tuto dobu bude distributorům umožněno prokazovat odbornou způsobilost stávajícími doklady a současně si doplnit zákonem požadovanou odbornost prostřednictvím odborné zkoušky. Jak tento krok vnímá výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek?

Odhadem přes 15 tisíc zprostředkovatelů a zaměstnanců pojišťoven a bank zatím nemá složenou zkoušku odborné způsobilosti kvůli situaci, která nastala v souvislosti s vládními opatřeními během pandemie COVID19. Nesplňují tak dosud podmínky k prokázání odborné způsobilosti a nemohli by vykonávat svoji činnost. Ve snaze těmto našim kolegům v tak složité situaci napříč sektorem pojišťovnictví pomoci, jsme společně s Asociací finančních zprostředkovatelů (ČASF) a za podpory Ministerstva financí vyvinuli mimořádné úsilí v přípravě novelizace zákona, který odkládá nejzazší možný termín ke složení zkoušek.


Mohlo by vás zajímat: Marek Černoch: Posunutím zkoušek jsme pomohli pojistnému trhu!


Obrovské poděkování patří panu poslanci Janu Řehounkovi (ANO) za pochopení a ochotu se naším problémem zabývat. Povedlo se nám získat předkladatele z řady pěti poslaneckých klubů, dojednat podporu napříč politickým spektrem, která znamenala snad teprve třetí schválení zákona rovnou v prvním čtení v této poslanecké sněmovně.

Zařazením na mimořádné schůze sněmovny (kde jsme předběhli dalších zhruba 400 návrhů) a senátu a krátkostí diskuse jsme vytvořili rekord v rychlosti projednání. Prozkoušenost zaměstnanců pojišťoven je kolem 80 %, ale vidíme, že v některých externích sítích našich partnerů je to jen 50 %, takže by se zdálo, že problém pojišťoven je menší. Nikdo ale nesmí být opuštěn po cestě a odklad termínu je s ohledem na pandemii tedy férové a nutné řešení.


Mohlo by vás zajímat: Senát vyšel pojistnému trhu vstříc. Termín zkoušek prodloužen!


Chci poděkovat kolegům z partnerské asociace zprostředkovatelů za vyvinutí společného úsilí, které, věřím, jen potvrzuje novou éru spolupráce a společné snahy o stejnou věc, tedy zlepšení kvality distribuce a poměrů na trhu. Stejně tak platí velké poděkování ČNB za vstřícnost v diskusích o řešení mezidobí mezi 1.12 a účinností odkladu zkoušek a za vydaný dohledový benchmark.

Akreditované osoby většinou obnovily zkoušky ihned, jakmile to vláda umožnila. Některé za vyšší cenu, některé za stejnou. Jsem rád, že se nám povedlo společně s kolegy z ČBA Educa vést konstruktivní jednání s ČNB, díky němuž v příštích dnech rozjedeme v rámci Akademie ČAP zkoušky plně digitální on-line formou z bezpečí domova. Čeká nás ještě stále složité období, ve kterém musíme být opatrní a dbát na zdraví účastníků i organizátorů. Přeji všem kolegům úspěch u zkoušek.

Jan Matoušek
Výkonný ředitel České asociace pojišťoven

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články