Konference: Co v době koronavirové zajímá pojistný trh?


			Konference: Co v době koronavirové zajímá pojistný trh?
20.4.2021 Pojistný trh

Loňský a letošní rok jsou velmi náročné pro celé lidské společenství, pojistný trh nevyjímaje. Oborové specialisty tak zajímalo, jak se koronavirová krize promítne do pojistného byznysu, zdali se urychlí digitální transformace pojišťoven nebo jak se bude investovat do InsurTechu po koronavirové krizi. Dokáží si tradiční pojišťovny udržet svoji pozici na trhu při dravé expanzi nových subjektů? Stanou se nové nástroje přidanou hodnotou pro klienty? Tato aktuální témata byla prodiskutována na online konferenci společnosti conforum.

Po zahájení online konference ze strany organizátorské společnosti a přivítání moderátorem, kterým byl ředitel společnosti INSIA Ivan Špirakus, se úvodní přednášky ujal ekonom České spořitelny a člen Výboru pro rozpočtové prognózy Michal Skořepa. Ten se zaměřil na obecné informace týkající se hospodářského vývoje v ČR a SR po koronavirové krizi a dopadů aktuálního ekonomického dění na pojistný trh.

Následovala panelová diskuze věnovaná tématu – Covid 19 jako urychlovač digitální transformace pojišťoven. Ředitel Centra likvidací pojištění osob z pojišťovny Kooperativa Ondřej Poul, člen představenstva Pillow pojišťovny Martin Podávka a analytik společnosti Broker Trust Dušan Šídlo probrali vliv krize na chod pojišťoven, nakousli téma inovace v produktových portfoliích, zamysleli se nad výhodami a úskalími sjednávání pojištění na dálku a probrali také snižování provozních nákladů a zvyšování provozní účinnosti v kontextu celkových změn na tuzemském pojistném trhu.


Mohlo by vás zajímat: „Přestaňte pojišťovat uhlí a plyn!” vyzvaly občanské organizace pojišťovny


Po přestávce vystoupili specialista ministerstva financí Vladimír Přikryl a Irena Kubátová, jež se věnovali revizi motorové směrnice a očekávaným dopadům do české právní úpravy. Následovalo vystoupení Márie Lehotské, manažerky pro legislativu ze Slovenské asociace pojišťoven, která se detailně rozpovídala a současných tématech, která hýbou slovenským pojistným trhem. Zajímavá byla také přednáška vedoucího Compliance pro ČR a SR pojišťovny MetLife Alexandera Kulta, který se zaměřil na v nedávné minulosti politicky velmi ožehavý námět – Zdanění technických rezerv pojišťoven. Promluvil o retroaktivním účinku daňového opatření a jeho dopadu na zdraví pojišťoven. Zmínil také problematiku nerovnováhy ve vlivu tohoto nesystémového opatření na pojišťovny se zahraničními pobočkami a tuzemské pobočky zahraničních pojišťoven.

Po obědové pauze přišel znovu na řadu spoluzakladatel a člen představenstva Pillow pojišťovny Martin Podávka, který se zamyslel nad celkovým vývojem životního pojištění v posledních letech, charakterizoval otázku pojištění úrazu a nemoci jako neživotní pojištění a v závěru se soustředil na analýzu potřeb jako klíčového nástroje poradce a na možnosti srovnávačů optikou životního pojištění. Ředitel Centra likvidací pojištění osob z pojišťovny Kooperativa Ondřej Poul si poté kladl otázku, zdali je stárnoucí populace low-end segment, nebo příležitost? Podíval se v tomto kontextu na současné produkty pojistného trhu a představil některé úspěšné case-study ze zahraničí, které by se mohly realizovat na tuzemské scéně.


Mohlo by vás zajímat: Počty poradců v 1Q 2021: Pouze TOP 3 se nemění


Následně přišla na řadu oblast, která trh v současnosti velmi zajímá. Chief Data Officer z pojišťovny UNIQA Petr Kunzmann totiž odprezentoval novinky v digitalizaci pojišťovnictví. Ve zkratce popsal situaci, v níž se aktuálně nacházejí české pojišťovny. Podělil se se svými zkušenostmi, jak úroveň tohoto fenoménu vzrostla pod vlivem koronavirové krize, jak český trh hledá motivaci v zahraničí a v neposlední řáde popsal, jak digitalizaci vnímají klienti pojišťoven. V souvisejícím tématu pak v rámci své přednášky pokračoval i CEO Mutumutu Jindřich Lenz. Jeho prezentace, která se věnovala vývoji InsurTechu v době koronaviru a jež nastínila možnosti investic do InsurTechu v koronavirové krizi, celou konferenci uzavřela.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články