Krize v těžkém průmyslu: Ceny oceli v důsledku zvýšené čínské poptávky stouply


			Krize v těžkém průmyslu: Ceny oceli v důsledku zvýšené čínské poptávky stouply
30.3.2021 Pojistný trh

Po téměř dvou letech poklesu ceny oceli v posledních měsících prudce vzrostly. Podíváme-li se na index cen oceli, zjistíme, že cenová úroveň je v lednu 2021 o 40 % vyšší, než tomu bylo před rokem. Hlavní důvody lze najít na straně jedné v omezeném růstu produkce a na straně druhé ve zvýšené čínské poptávce. Růst cen oceli je také podpořen zvýšením ceny železné rudy.

Celosvětová produkce oceli poklesla v roce 2020 ve srovnání s rokem 2019 pouze o 1 %, ale v tomto čísle se skrývá řada rozdílů mezi různými světovými regiony. Ve skutečnosti se produkce v Evropské unii v roce 2020 snížila o více než 15 %, stejně jako v regionu NAFTA. V SNS byl pokles výroby méně výrazný (- 9 % v roce 2020), zčásti díky poptávce z Číny. V Asii a Oceánii je vývoj roční produkce pozitivní (+ 2,1 %), a to zejména díky Číně, která kompenzuje pokles výroby v Indii. Očekává se, že ve všech těchto regionech v roce 2021 výroba oceli poroste, ale ne natolik, aby dosáhla předkrizových úrovní. S výjimkou Číny, jejíž roční produkce stále roste již řadu let.


Mohlo by vás zajímat: Petr Pecina: Osobní setkání s klienty nic nenahradí


GRAF Ceny oceli v důsledku zvýšené čínské poptávky prudce stouplyPoptávka po oceli

Celosvětová poptávka se vydala opačnou cestou, zejména díky opětovnému nastartování aktivit v Číně, především kvůli masivním investicím do infrastruktury. Průměrný import do Číny se v roce 2020 oproti roku 2019 zvýšil o 65 %. Tato situace ilustruje přední riziko trhu s ocelí -  a to jeho silnou závislost poptávce z Číny.

Očekává se, že poptávka po oceli bude v Číně v průběhu času pomalu klesat, protože sektor nemovitostí (který představuje přibližně 35 % domácí spotřeby oceli) pravděpodobně zpomalí. Z dlouhodobého hlediska povede k nižší poptávce po oceli ochota čínské vlády orientovat ekonomiku více na služby a odsunout tak stranou práce na infrastruktuře. Toto snížení poptávky by v kombinaci s neustálým růstem domácích výrobních kapacit mělo přinést více oceli na světový trh, což povede k vyššímu exportu a tlaku na globální ceny oceli. I když se předpokládá, že ceny oceli v nadcházejících měsících zůstanou zvýšené, na konci letošního roku a v roce pravděpodobně opět 2022 klesnou.

Hlavní rizika ocelářského sektoru

Největším rizikem pro ocelářské společnosti je tak náhlý pokles poptávky v Číně, ke kterému pravděpodobně znovu dojde, což povede k nižší ceně oceli. Dále se očekává, že celková výroba oceli poroste rychleji než spotřeba a výsledkem tedy bude opět tlak na cenu oceli. Historicky vysoká cena železné rudy navíc snižuje marže firem, které nezvládají přenést zvýšení nákladů na své klienty - i když očekáváme, že cena železné rudy v průběhu času mírně poklesne. Dalším faktorem, který je třeba sledovat a který by mohl ceny oceli ovlivnit, je vývoj vztahů mezi Čínou a USA. Poptávku po oceli by také mohlo vychýlit jakékoli zpoždění vakcinací nebo neočekávané rozšíření dalších mutací Covid-19. 


Mohlo by vás zajímat: Co by znamenalo zrušení olympijských her pro pojišťovnictví?


Ceny železné rudy a mědi v důsledku zvýšené čínské poptávky prudce stouply

Investice do železné rudy, klíčové komodity pro výrobu oceli, měly v průběhu pandemie Covid-19 dobrou návratnost. Poklesem poptávky na začátku roku 2020 železná ruda téměř neutrpěla a počínaje prosincem 2020 její cena dokonce doslova explodovala a dosáhla 163 USD za tunu (+ 32 % od 1. prosince 2020 do 12. ledna 2021), což je o 53 % vyšší cena než průměr roku 2020, který byl již tak výjimečně silný. Hlavními důvody jsou na jedné straně nižší než očekávaný růst těžby železné rudy a na druhé straně nárůst čínské poptávky.

GRAF Ceny železné rudy a mědi v důsledku zvýšené čínské poptávky prudce stouplyVýroba, zejména v Brazílii, rostla pomaleji, než se očekávalo a poptávka proto nemohla být plně uspokojena. Obnovení těžební činnosti v posledním čtvrtletí roku 2020 to kompenzovalo jen částečně. Celosvětová roční produkce se v roce 2020 oproti roku 2019 zvýšila o pouhá 4 %. Nicméně slabší nabídku těžebních společností kompenzovalo v roce 2020 zvýšení ceny.

Poptávka šla opačným směrem, a to jednoduše kvůli obnovení činnosti v Číně podpořené masivními investicemi do infrastruktury ve chvíli, kdy ostatní významné ekonomiky zpomalily[1]. Jedno z rizik trhu se železnou rudou představuje silná závislost na čínské poptávce (která reprezentuje 75 % celosvětové poptávky). Kromě toho je Čína sama silně závislá na dodávkách železné rudy z Austrálie, protože 60 % jejího dovozu pochází právě odtud. Čínská měna navíc v roce 2020 posílila o 6 % a díky tomu byla železná ruda pro čínské dovozce dostupnější, což podpořilo její cenu.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Spoluúčast jako „bagatelní riziko“


Jak jsme již uvedli výše, největším rizikem pro společnosti zabývající se těžbou železné rudy je pokles poptávky z Číny. K tomu pravděpodobně nejspíš znovu dojde a povede to k nižší ceně železné rudy. Napjatý vztah mezi Čínou a Austrálií by navíc mohl bránit dodávkám železné rudy, to by ovlivnilo mezinárodní ceny. Z této situace by těžili jiní než australští producenti. Dalším faktorem, který je třeba sledovat, je vývoj vztahů mezi Čínou a USA. A konečně, riziko znehodnocení jüanu vůči americkému dolaru by železnou rudu zdražilo, což pro výrobce také představuje riziko. Pro cenu železné rudy však existují i další rizika, například nepříznivé počasí nebo další omezení související s covid-19, která by ovlivnila těžební operace, jako k tomu došlo v Brazílii v roce 2020. V nadcházejících měsících by cena měla zůstat vyšší (v souladu s průměrnou cenou v roce 2020, tj. 105 USD za tunu), ale měli bychom očekávat, že se bude postupně pomalu snižovat.


Mohlo by vás zajímat: ČAP: Počet pojistných podvodů stoupá. Jaká oblast trhu je zasažena nejvíce?


Měď

Stejně jako cena železné rudy i cena mědi od začátku pandemie prudce vzrostla. Současná cena je o 72 % vyšší než minimum dosažené v březnu loňského roku. Jako v případě železné rudy i zde sehrálo svou roli rychlé oživení v Číně, ale také napětí mezi Čínou a Austrálií a oslabení amerického dolaru. Na rozdíl od železné rudy se ovšem musíme podívat za čínské hranice. Stimulační výdaje avizované v USA a v Evropě by měly dále zvyšovat poptávku po mědi, a to prostřednictvím dvou kanálů - poptávky domácností po veškerém volném spotřebním zboží, na jehož výrobu je potřeba měď (elektrická vozidla, ICT zboží atd.) a prostřednictvím výdajů na projekty infrastruktury.

GRAF Ceny oceli v důsledku zvýšené čínské poptávky prudce stouply MEDNa rozdíl od ceny železné rudy se očekává, že cena mědi zůstane dlouhodobě vysoká. Zejména proto, že zásoby po celém světě jsou malé a produkce dolů je omezená. Někteří analytici dokonce očekávají silnější růst cen. Hlavní riziko pro společnosti působící v těžbě mědi proto spočívá ve významném zvýšení nabídky prostřednictvím šrotu nebo nových dolů. Toto riziko je však vzhledem k době potřebné k otevření nových dolů a nezbytné infrastruktuře jen velmi mírné. Stejně jako u ostatních kovů však i zde existují také další rizika vzestupu cen, například nepříznivé počasí nebo další omezení související s covid-19, která by ovlivnila těžební činnost.

Matthieu Depreter
Analytik Credendo


[1] Dovoz železné rudy do Číny se během prvních 11 měsíců roku 2020 ve srovnání se stejným obdobím roku 2019 zvýšil o 22%.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Po roce jsme se moc neposunuli

Petra V.,  28. 9. 2022

Nevím proč mi tu naskočil tenhle článek, už starší, ale když se ohlédnu, situace se moc nezměnila, i když náznak nějaké stagnace tu je. Podražilo komplet vše a když si vezmu ještě zdražení energií, tak se celkem divím, že např. prodejce hutního materiálu https://www.atreon.cz/ je schopen prodávat materiál za relativně nízké ceny. Vymlouvat se na zdražování je občas jen výmluva.

RSS

Související články