Lukáš Štork z Broker Consulting dostal  rekordní pokutu - 6 mil. Kč


			Lukáš Štork z Broker Consulting dostal  rekordní pokutu - 6 mil. Kč
10.10.2013 Pojistný trh

Česká národní banka (ČNB) udělila historicky nejvyšší pokutu fyzické osobě. Šest milionů korun zaplatí za zprostředkování investičního životního pojištění Lukáš Štork při práci pro OVB Allfinanz. Tuto společnost loni opustil a nyní působí v Broker Consulting.Sankce udělená Lukáši Štorkovi vychází ještě z období jeho působení pro OVB Allfinanz. Tuto společnost koncem loňského roku opustil a přešel do Broker Consulting. Česká národní banka mu již v předchozím rozhodnutí z 1. dubna 2010 udělila sankci a opatření k nápravě. Ty ale neplnil.

Štork prodával investiční životní pojištění lidem, pro které byl tento produkt zcela nevhodný, neinformoval klienty o výši poplatů, aniž by zaznamenával požadavky klientů a ty posléze analyzoval. Na většinu z těchto nedostatků upozorňuje v rozhovoru pro náš web Helena Kolmanová, ředitelka samostatného odboru ochrany spotřebitele ČNB.

Za neplnění opatření k nápravě udělila Česká národní banka Lukáši Štorkovi pokutu ve výši 6 mil. Kč. Jedná se o nejvyšší pokutu udělenou podřízenému pojišťovacímu zprostředkovateli, jakou ČNB historicky udělila. I pro OVB byla nižší – pouze 2 mil. Kč. V případě OVB se ale jednalo především o administrativní nedostatky. U Lukáše Štorka je hlavním důvodem sankce poškozování klientů.

Lukáš Štork byl již v roce 2008 byl vyloučen z AFIZ. Je třeba ještě dodat, že šlo o zprostředkovatele, který zaujímal ty nejvyšší příčky pokud jde o objem produkce.

 

A co na to společnost Broker Consuling? 

"Rozhodnutí ČNB hodnotím kladně. Mám z něho dobrý pocit. Zcela důvěřuji ČNB, že rozhodla správně. Věřím také, že se v budoucnu podaří postihnout i další poradce, nebo celé skupiny poradců, kteří kazí jméno slušným poradcům na našem trhu. Takové exemplární případy totiž pomohou v ještě rychlejší samoregulaci. Pokuta byla udělena za věci, které se týkají činnosti Lukáše Štorka v předchozí společnosti v letech 2003 až 2008. Jedná o se o věci, které již několikrát proběhly médii v minulosti. Lukáš Štork k nám nastoupil před rokem a o kárném řízení jsme věděli, dali jsme mu možnost a podmínky začít poskytovat služby zcela jiným způsobem a zároveň jsme zavedli opatření, která znemožňují opakování sankcionovaných pochybení," vyjádřil se emailem tiskový mluvčí Broker Consulting Jan Lener a dodal: "Osobně se domnívám, že je jednoduché hříšníka odsoudit, ale přínosnější, i když náročnější, je umožnit mu, aby se pozitivně změnil."

(Ale co když se změnit nedokáže? Jeho profesní minulost přece o něčem vypovídá, pozn. red.) 

Investujeme.cz, DŠ

Zdroj: investujeme.cz, DŠ

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

.-(

Pájinka,  5. 2. 2014

Takový poradce, už ve financích nemá co dělat....

Lukáš Štork

Jana Tůmová,  15. 10. 2013

Já tam v té době působila, byl nám dávaný za vzor, jakou má produkci

Lukáši Štorku, udus se penězi !

Oběť Lukáše Štorka,  2. 4. 2014

Lukáš Štork by měl vrátit podvodem získané peníze za nesmyslné smlouvy všem podvedeným rodinám - lidem a né dostávat pokuty.
Kam jdou peníze z pokut ??
Rozhodně ne podvedeným a potřebným rodinám.
Jak bych se asi pan Šotrk choval, kdyby někdo takto poškozoval jeho rodinu !!

Ako je mozne, ze ten clovek posobi este na fin. trhu

Tomas Akvinsky,  10. 10. 2013

tomu naozaj nechapem ... dost sa o tom hovori na Slovensku.

zaujimalo by ma, ci OVB mimochodom nedostalo ziadnu pokutu  z CNB za toho cloveka ?

RSS

Související články