Makléři neváhají nabídnout v zadávacím řízení absurdní cenu


			Makléři neváhají nabídnout v zadávacím řízení absurdní cenu
20.10.2011 Pojistný trh

Existují makléři, kteří férové zadávací řízení chápou jako výzvu k neférovému postupu. Neváhají totiž předložit zadavateli cenu, za kterou evidentně nelze služby pojišťovacího makléře poskytovat. A to jen proto, aby zakázku získali. Nelze se divit, že konkurenční společnosti jsou takovým postupem znechuceny.

Tady je konkrétní příklad.

Jde o zakázku na pojištění Olomouckého kraje. Podivuhodnou kalkulaci nabídkové ceny předložil makléř SATUM CZECH s. r. o. Níže uvedená čísla jsme získali z oficiální informace od zadavatele.

Olomoucký kraj v podmínkách veřejné soutěže stanovil, že se bude řídit při výběru makléře výší provize, a rozhodl se proto hodnotit a posuzovat její výši. V tomto případě je logické, že v otevřeném a férovém zadávacím řízení jsou makléři schopni snížit svou provizi (odměnu) a to velmi výrazným způsobem. Nejde to však donekonečna. Za reálné lze považovat ceny za službu pojišťovacího makléře v řádech miliónů korun. Objevila se však i „sazba“, která dosahuje jen několik desítek tisíc korun.

Výpočet odměny makléře

Odměna makléře se počítá z pojistného, které činí odhadem 100 miliónů korun za 4 roky. To je 25 miliónů korun za každý rok. Běžná sazba, kterou si počítá makléř, se pohybuje v rozmezí od 15 % do 18 %. Podle standardních smluv, uzavřených s pojišťovnami, by odměna makléře z pojistného 100 miliónů korun za 4 roky tedy činila 15 miliónů až 18 miliónů korun. 

A tady jsou konkrétní návrhy. Na první pohled je vidět, že makléři jsou ochotni jít s cenou za služby co nejníže. To je vcelku logické.

Porovnání nabídkových cen

Makléřská společnost FIXUM a. s. nabízí provizi ve výši 1 %, což je částka jeden milión korun. Poněkud vyšší provizi navrhuje RENOMIA a. s. Jde o 1,5 %, takže v tomto případě by odměna makléři činila 1 500 000 korun. Aon Central and Eastern Europe a. s. počítá s tím, že by si účtoval provizi 4,5 %, což je 4 500 000 korun. PETRISK INTERNATIONAL – makléřská pojišťovací společnost si hodlá účtovat provizi 4,8 % (to je 4 800 000 korun).

Ve světle těchto čísel vypadá na první pohled velmi podezřele návrh makléřské společnosti SATUM CZECH, která hovoří o provizi 40 000 korun! Tedy 0,04 %. Co lze za tyto „peníze“ pořídit, to si snad každý domyslí. Odměna SATUM CZECH by teoreticky činila pouhých 10 000 korun za celý kalendářní rok péče o pojištění Olomouckého kraje.

Ve skutečnosti by musela tato společnost peníze na provedení této zakázky získat někde jinde, nebo ji finančně dotovat. V návrhu na plnění veřejné zakázky však o sponzoringu tohoto druhu není ani slovo.

Podivný postup

Makléři, kteří se rovněž ucházejí o tuto zakázku, něco takového považují za nekalé jednání a jsou právem rozezleni. Budou se snažit svými námitkami usilovat o vyloučení této nabídky ze zadávacího řízení. Za tuto cenu evidentně nelze služby pojišťovacího makléře poskytovat.

Případ absurdní provize budeme na našem webu pochopitelně dál sledovat.

Dagmar Šístková

 

Zdroj: Dagmar Šístková

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články