Martin Diviš: Pojištění je investice do zabezpečení majetku, rodiny a firmy


			Martin Diviš: Pojištění je investice do zabezpečení majetku, rodiny a firmy
23.1.2023 Pojistný trh

Pandemie covidu plynule přešla ve válečnou, energetickou a inflační krizi. Jak tyto negativní faktory ovlivní oblast nejen tuzemského pojišťovnictví? V dnešním zamyšlení představí své postřehy generální ředitel pojišťovny Kooperativa a prezident České asociace pojišťoven Martin Diviš.

Asi jsme všichni očekávali, že po covidu se svět vrátí do normálu a ke zdravému růstu. Ale rok 2022 nám ukázal, že ani lidé ani firmy si nijak zvlášť neodpočinou a budou se muset srovnat se (staro)novým fenoménem v našich životech – vysokou inflací, a tudíž rostoucími náklady doslova na všechno. Energiemi počínaje přes spotřební zboží a veškeré služby a potravinami konče.

Navíc po pandemii tady máme válku na Ukrajině, a to je skutečnost, která rozhodně nepřispívá k tomu, abychom se měli lépe či pohlíželi na život kolem sebe s optimismem. Zdá se, že poté, co nás svět překvapil covidem, nás umí bohužel i nadále nemile překvapovat věcmi, které se ještě loni zdály být nemožné a již jen součástí historie. Tím více se pak svět stává nejistý a predikce nepredikovatelné.


Mohlo by vás zajímat: Vladimír Přikryl: Jaké výzvy čekají českou legislativu v roce 2023?


Ale pojďme k pojištění, což je na druhou stranu téma, v kterém se pohybuji více než 25 let, a na určitý výhled si troufnout snad mohu. Jisté je, že pojištění jako služba chránící klienty před následky řady nemilých, nepříjemných a neočekávaných událostí stále funguje. Zájem klientů je setrvalý a pojišťovny na druhé straně svojí robustností, stabilitou a plněním závazků prokazují svoji důležitou roli v ekonomice i v životech jednotlivců, rodin, firem i institucí. A role pojištění v těžkých dobách ještě roste. Lidé jsou racionální a rizika si uvědomují. A když se rozhodují, které z výdajů jsou důležité, které nezbytné a které méně, na pojištění – podle výsledků trhu – nezapomínají.

A my v pojišťovnách obzvláště v roce 2023 musíme být partnerem, který se s nimi řešení pokusí nalézt. Jsem přesvědčen, že to bude rok, kdy více než jindy musíme zvážit individuální situaci každého klienta a umět nabídnout správné a finančně „šetrné“ řešení. A to takové možnosti a postupy, které ulehčí život obzvláště nejvíce ohroženým nízkopříjmovým skupinám, aby nikdo (kdo bude mít zájem) nezůstal bez pojištění alespoň klíčových věcí – zdraví a finanční zabezpečení rodiny a střechy nad hlavou. A vysvětlit a vysvětlovat, že právě v obtížných dobách je pojistné jeden z výdajů či nákladů, které můžeme považovat spíše za investici, a to velmi důležitou – do vlastního bezpečí a zabezpečení majetku, rodiny, ale i firmy.


Mohlo by vás zajímat: Martin Švec: Výskyt nádorových onemocnění se rapidně zvýšil


V Kooperativě kupříkladu intenzivně rozvíjíme projekt Pomocná ruka, který situaci našich klientů analyzuje ze všech stran a na všech úrovních tak, abychom společně našli přijatelné východisko. Jsem přesvědčen, že společně s našimi obchodními partnery a klienty jakékoli obtíže roku 2023 překonáme, ostatně jako to platí pro každý rok již 31 let naší existence, a to let masivních povodní, tornád a dalších obtížných období.

Martin Diviš
Generální ředitel pojišťovny Kooperativa
Prezident České asociace pojišťoven

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články