Německých zprostředkovatelů ubývá. Co je příčinou?


			Německých zprostředkovatelů ubývá. Co je příčinou?
20.2.2018 Pojistný trh

Na tuto otázku se snažilo odpovědět na počátku tohoto roku Sdružení pro ochranu investičních a pojišťovacích zprostředkovatelů (VSAV). A jaký je výsledek? Němečtí poradci a zprostředkovatelé nejsou prý zatím dostatečně připraveni na regulatorní změny. Bez docílení odpovídající odborné způsobilosti mohou dokonce přestat existovat zvláště malé podniky.

VSAV uvádí, že regulatorní změny plynoucí z evropského práva (IDD, MiFID II), stejně jako významné změny příslušných německých zákonů (například zákona o posílení podnikových penzí či zákona o daňové reformě v oblasti investic), vedly sice na jedné straně k posílení poptávky po službách distributorů, na druhé straně vyvolaly na všech stranách vysokou nejistotu. Investiční a pojišťovací zprostředkovatelé však nemají jiné cesty než respektovat stav na finančním trhu a přizpůsobit se předpokládanému vývoji, k čemuž používají vlastní analýzy a studie.

Posílení poptávky zvláště po poradenských službách souvisí také s nízkou úrovní finanční gramotnosti německých občanů. Podle aktuální studie Svazu bank (1 000 respondentů) prý každý druhý občan Spolkové republiky Německo nemá ponětí o burze či neví, co je to podílový fond. Je zajímavé, že v roce 2014 byly nedostatečné finanční znalosti vyhodnoceny u 56 % dotazovaných osob a ve zmíněné aktuální studii již u 60 % osob. Zarážející je ta skutečnost, že mladší skupiny obyvatelstva (pod 30 let) mají mnohem menší znalosti než starší skupiny.


Mohlo by vás zajímat: Lídři českých firem srší optimismem. Problém tu ale je


Nízká finanční gramotnost by mohla vést teoreticky k většímu prosazení poradenství, do cesty se ale staví vysoká cena této služby a také určitý konzervatismus Němců. Podle další studie, která pracovala se souborem 3 211 respondentů, se 69 % dotázaných občanů stará o své finance naprosto samostatně, 16 % přenechává tuto záležitost partnerovi či partnerce a toliko 12 % se obrací s důvěrou na jinou osobu.

Z jednotlivých finančních produktů se těší značné oblibě přes nízké úroky soukromé penzijní pojištění, které sjednalo 45 % dotázaných osob. 12 % respondentů pak spoléhá při zabezpečení na stáří na akcie a 24 % spoří na bankovních účtech. 28 % dotázaných osob nevyužívá žádný z výše uvedených finančních produktů.


Mohlo by vás zajímat: Stéphane Corbet: Chceme spolupracovat se startupy


Pokud jde o zánik některých malých podniků (poradců či zprostředkovatelů), je zjevné, že obavy jsou reálné a opírají se o dosavadní trendy. Ve čtvrtém čtvrtletí 2017 opětně poklesl například počet registrovaných pojišťovacích zprostředkovatelů. Na počátku ledna 2017 jich bylo v registru Německé průmyslové a hospodářské komory 228 289 a na počátku ledna 2018 o téměř 8 000 méně.

Tento pokles se týká především kategorie tzv. vázaných pojišťovacích zprostředkovatelů, kterých bylo na počátku ledna 2017 registrováno 147 582 a na počátku ledna 2018 jen 140 211. Počty pojišťovacích makléřů se ale téměř nezměnily (46 811 v lednu 2017 a 46 786 v lednu 2018).

Zdroj: Versicherungswirtschaftheute

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články