Nové odborné zkoušky: Co je to „Ex-dividend day pro akcionáře“?


			Nové odborné zkoušky: Co je to „Ex-dividend day pro akcionáře“?
21.8.2019 Pojistný trh

Dlouho očekáváné zkušební otázky na certifikace pojistných produktů jsou na světě. V úterý 13. srpna 2019 totiž zveřejnila ČNB soubor zkouškových otázek, které se týkají pojistných produktů a vyplývají ze Zákona č. 170/2018 Sb. o distribuci pojištění a zajištění (ZDPZ).

Konkrétně se jedná o 9 typů zkoušek v tomto členění:

Základní typy zkoušek

  • Životní pojištění (120 min)
  • Pojištění motorových vozidel (90 min)
  • Neživotní občanské pojištění (120 min)
  • Neživotní pojištění podnikatelů (135 min)
  • Pojištění velkých pojistných rizik (150 min) 

Kombinované typy zkoušek

  • Životní pojištění a pojištění motorových vozidel (135 min)
  • Životní pojištění a neživotní občanské pojištění (180 min)
  • Životní pojištění a neživotní pojištění podnikatelů (180 min)
  • Souhrnná zkouška na pojištění (180 min)

Mohlo by vás zajímat: Výhody digitalizace. GDV podporuje elektronický doklad pacienta


Ale vraťme se na začátek a udělejme si časovou osu, abychom si ujasnili základní parametry, které ze ZDPZ vyplývají:

  • 12. 2018 – Účinnost zákona č. 170/2018 Sb. o distribuci pojištění a zajištění „ZDPZ“
  • 8. 2019 – Zveřejnění zkušebních otázek ČNB
  • Start certifikací v průběhu srpna
  • Do 1. 12. 2020 povinnost složit zkoušku odborné způsobilosti, respektive konec přechodného období
  • Červen 2022 získání maturity do 42 měsíců po účinnosti zákona

Nově zákon stanovuje rozsah následného vzdělávání, který činí alespoň 15 hodin v každém kalendářním roce. Následné vzdělávání je zaměřeno na prohlubování odborných znalostí a dovedností podle skupiny odbornosti a provádět odborné zkoušky a pořádat programy následného vzdělávání pro distribuci pojištění může pouze akreditovaná osoba.

Předpokladem pro úspěšné zvládnutí zkoušek odborné způsobilosti je kvalitní příprava. Se zvědavostí jsem si procházel všechny zveřejněné otázky. Začal jsem tím, že jsem si udělal wordovský soubor, použil jsem font TIMES ROMAN - velikost 12 a vznikl mi soubor, který obsahuje 764 stran. To je tedy porce. A pokud jsem  procházel kapitolu odborné minimum o finančním trhu, bylo mi jasné, že zprostředkovatelé pojištění budou muset prokázat jistou orientaci v kapitálových trzích a vědět a znát základy finanční matematiky.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Životní prostředí chraňme i za cenu jeho zničení


Co z toho vyplývá? Ten, kdo již vykonal zkoušku na investice, bude ve výhodě. Ale kolega, který se zaměřuje výhradně na pojištění, bude na tyto otázky potřebovat určitě více času. Jen pro představu, neumím si moc představit, že se například někdy ve své pojišťovací činnosti setkal s otázkou – „Co představuje Ex-dividend day pro akcionáře?“ 

V následujících patnácti měsících, které zbývají do konce přechodného období, se ukáže, jak zvládnou pojišťovací zprostředkovatelé zkoušky a současně, kolik bude v závěru roku 2020 na trhu osob, pro než bude pojištění profesí, které se budou dlouhodobě věnovat. A pozor, týká se to nejen OSVČ, ale i zaměstnanců pojišťoven!

Zkoušky dle zákona č. 170/2018 Sb., o distribuci pojištění a zajištění jsou k nalezení ZDE.

Ing. Miroslav Škvára, MBA
Vedoucí obchodního oddělení
VECTOR Certifikace s.r.o.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Zase jsme papežštější než papež.

Bobeš,  27. 8. 2019

Mám před sebou Investiční zkoušky. Když jsem viděl ten učební materiál o 834 stranách, málem jsem padnul. Postupně to začínám vstřebávat a nevidím to tak tragicky. ALE! Je tam fůra otázek, na kterých může trvat pouze teoretický šprt. Nechci je tu citovat, bylo by to dlouhé. Chápu, kdyby testy byly plné případových studií z praxe, ale toto? Otázky, které nikdy nikdo neslyšel, nezodpovídal, v podstatě ani netuším na co ptají. Dělám 10 let v burzovních investicích, prosperuji. Rád bych si to rozdal s teoretiky, kteří učí a zkoušejí. Obávám se, že víc než v teorii by si neškrtli.
Nyní se dozvídám o pojišťovacích zkouškách. Děsí mě, že když dělám pojištění: život, auta, majetek, podnikatele, budu muset dělat těch zkoušek několik? Těším se, kolik teoretických blábolů budu muset vstřebat. 15 let praxe v oboru možná ani nevyužiji, protože  to není cool. Je mnohem důležitější vědět o ex-dividendovém kuponu.
Selský rozume sbohem.
Dnes jsem se dozvěděl, že budu dělat

RSS

Související články