Britští motoristé nečtou podmínky pojištění aut. Zajímá je jen cena


			Britští motoristé nečtou podmínky pojištění aut. Zajímá je jen cena
17.3.2023 Produkty, Zahraničí

Bezmála třetina britských řidičů připouští, že si kupuje pojištění auta čistě podle cenové nabídky, aniž by prověřovali rozsah krytí rizik. Vyplývá to ze studie firmy zaměřené na telematiku Trakm8.

Pro 3 z 10 dotázaných motoristů je cena jediným kritériem, které posuzují při sjednávání pojištění vozidla. Tento zjednodušený přístup byl zjištěn jako obvyklý zejména u mladších řidičů: ve skupině šoférů do 35 let byl podíl takto postupujících účastníků ankety dokonce 41 %. Trakm8 současně z analýzy zjistila, že řidiči se ve Velké Británii stále více zajímají o provozní náklady aut. V roce 2023 hodlají ze třetiny (31 %) omezit své jízdy kvůli aktuálním cenám pohonných hmot. A další pětina dotázaných (19 %) chtějí ušetřit dokonce tak, že zredukují svůj roční nájezd pod 5 000 mil.


Mohlo by vás zajímat: Pojistní matematici v Německu očekávají další pohyb cen


Podle závěrů firmy Trakm8 ukazují výsledky studie na to, že lidé opravdu pečlivě sledují náklady. Jejich výdaje je třeba revidovat s ohledem na současnou tíživou ekonomickou situaci. To ještě více hovoří pro to, aby pojišťovny nabídly svým klientům telematické tarify: jednak půjdou naproti současné poptávce ze strany klientů, a na druhé straně zůstanou konkurenceschopné.

„Vzhledem k tomu, jak inflace a životní náklady začínají ukusovat z disponibilních příjmů populace, zaměřují se nyní motoristé na hledání nejlevnějšího možného modelu pojištění, a to i ve světle rostoucích sazeb pojistného,“ konstatoval Adam Gooch, výkonný ředitel pro oblast pojištění v Trakm8. „Ovšem je důležité, aby řidiči současně prostudovali také obsah krytí a rovněž případné dodatečné náklady přicházející do úvahy v různých situacích, jež je mohou dostat do nemilých finančních problémů, protože budou muset třeba část nehody uhradit ze svého.“


Mohlo by vás zajímat: Podcast: Životní pojištění Simplea prošlo unikátním vývojem. Co na to ČNB?


Podle firmy Trakm8 by měli motoristé rovněž posoudit technologické možnosti nabízené pojišťovnami. Mezi ty patří hlavně telematika a aplikace pro řidiče, jež jim umožňují kontrolovat náklady na pojištění a získat část pojistného zpátky za bezpečnou jízdu a menší nájezd.

Nabídka takových řešení doplňuje škálu možností pojistitelů a přispívá k jejich konkurenceschopnosti, zatímco motorista může být spokojen s pojištěním na míru podle jeho jízdních zvyklostí, nikoli s „konfekčním produktem“. Telematika je jednoznačně cestou, jak taková individuálně střižená řešení motoristům v Británii nabídnout.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články