Česko je evropskou jedničkou v pojištění dle kilometrů!


			Česko je evropskou jedničkou v pojištění dle kilometrů!
8.9.2020 Produkty

Pokud vytvoříme seznam pojišťoven, které v Evropě a USA nabízejí pojištění vozidel dle ujetých kilometrů, objevíme několik překvapujících faktů. Tím největším je zjištění, že Česko je v Evropě jednoznačně hlavním inovátorem v této oblasti. Předběhlo tak i mnohem vyspělejší trhy, jako je Velká Británie nebo Německo.

Pojištění vozidel dle ujetých kilometrů (v angličtině označované jako Pay-per-mile) k určení ceny přidává kromě parametrů vozidla a řidiče také ujeté kilometry. Vychází z toho, že pokud vozidlo jezdí méně, jeho vystavení se možné nehodě je menší. Zatímco majitelé aut s nižším nájezdem v tradičním pojištění prakticky doplácejí na škody řidičů, v pojištění dle kilometrů mají spravedlivější, a tedy nižší cenu.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Prognostici by měli umět rozdělat oheň


Oficiální seznam pojistitelů využívající platbu dle kilometrů není k dispozici, přehled se opírá o informace vydávanými jednotlivými pojistiteli. Seznam pojistitelů v Evropě a USA s produkty Pay-per-mile je uveden v následující tabulce. Podobné produkty lze ale nalézt i v dalších zemích. Mezi ty známější patří pojišťovna Beema v Arabských Emirátech nebo ICICI Lombard v Indii.

Přehled pojistitelů v Evropě a USA s pojištěním dle ujetých kilometrů

Překvapení 1: Dříve inovace, dnes standard

Zatímco před 2 lety byla v USA průkopníkem platby dle kilometrů jediná pojišťovna (Metromile), k dnešnímu dni zařadilo produkt dle ujetých kilometrů do své nabídky i tradiční „pojišťovácké“ giganty jako Allstate, Nationwide nebo Liberty Mutual. Nový přístup se tak přesouvá od startupů do běžného využití.


Mohlo by vás zajímat: Když ekonomové nevidí pro stromy les


Překvapení 2: Fotografie jako alternativa sledovacího zařízení

Aby pojišťovna mohla vyúčtovat ujeté kilometry, potřebuje znát jejich aktuální stav. Větší část pojišťoven používá OBD-II port pojištěného vozidla. Tímto portem jsou vybavena auta vyrobená po roce 1996. Pojišťovna po sjednání pojištění zašle klientovi zařízení podobné USB flashdisku, které zasune do OBD-II portu. Výhodou tohoto přístupu je automatická komunikace a odesílání dat např. přes mobilní aplikaci a z pohledu pojišťoven také možnost sledovat i jiné parametry než pouhý nájezd.

Cena tak může záviset i na stylu jízdy odvozeného ze zrychlování, brždění, zatáčení vozidla nebo i čase a místu, kde vozidlo jezdí. Zároveň se tak jedná o nevýhodu, na cenu podle způsobu jízdy zatím nejsou klienti připraveni, stejně tak jako na ztrátu části svého soukromí. Druhou nevýhodou je nutnost zasílat speciální zařízení, což navyšuje náklady na pojištění a neumožňuje vyjet s vozidlem ihned po uzavření pojistné smlouvy.


Mohlo by vás zajímat: Novinky v právní úpravě ochrany spotřebitele


Z přehledu plyne, že již tři pojišťovny používají k reportování stavu kilometrů jednoduchý systém zaslání fotografie tachometru (přesněji odometru) klientem. Jedná se o český vynález, a proto nepřekvapí, že ho používají hned dvě české pojišťovny. Příjemným překvapením ale je, že tento způsob „okopírovala“ i další pojišťovna. Jedná se o Mile Auto, která nabízí pojištění dle kilometrů na americkém trhu například i ve spolupráci se značkou Porsche. Můžeme tak k největším českým vynálezům – kontaktním čočkám, lodnímu šroubu, kostce cukru a slovu robot – přidat i focení tachometru pro účely pojištění dle kilometrů.

Překvapení 3: Česko je evropskou jedničkou

Přestože z pohledu počtu obyvatel (a tedy i provozovaných vozidel) je český trh menší než britský a německý, mají čeští klienti širší nabídku pojištění dle ujetých kilometrů. Celkem 3 pojišťovny nabízí tento produkt, jednou ve spojení s telematickou jednotkou a dvakrát s českým vynálezem – focením tachometru jednou ročně.

Martin Podávka
Člen představenstva Pillow

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články