Automobilový trh na Ukrajině se hroutí. EGAP vyplatil za export 800 milionů Kč


			Automobilový trh na Ukrajině se hroutí. EGAP vyplatil za export 800 milionů Kč
1.6.2015 Produkty

Situace na Ukrajině postihla i český export, a nevyhnula se ani automobilce Škoda. Prodej značky se v zemi propadl, navíc se zhroutila i tamní měna. Zasažena byla tím pádem i státní pojišťovna EGAP.

Mluvčí EGAPu Hana Hikelová pouze potvrdila, že se v současné době řeší pojistná událost, která se týká vývozu automobilových dílů. Nechtěla ale sdělit, o jakou značku se jedná s odůvodněním, že se jedná o obchodní tajemství. 

Vzhledem k velikosti zakázky připadá v úvahu jen jediný možný český exportér, a tím je Škoda auto. Škoda kvůli ukrajinským clům hotová auta rozebírá a dováží jako autodíly. Na Ukrajině je potom smontuje společnost Eurocar. Ta se ale dostala do finančních problémů a nebyla tak schopna za odebrané díly zaplatit.

Společnost Škoda Auto není v žádném obchodním vztahu s pojišťovnou EGAP a proto od této pojišťovny nerealizovala žádné pojistné plnění. Ve vztahu s pojišťovnou však byla financující banka. 

I když je 800 milionů korun velká částka, na úhradu dluhů, které vznikly, to nestačí. Důvodem jsou dva faktory: trh s auty se na Ukrajině zcela zhroutil a zároveň klesla hodnota domácí měny.

Před pár lety byl přitom ukrajinský trh pro Škodu velmi perspektivní a šlo o nejrychleji rostoucí evropský trh. Tato situace se ale změnila už s prvními protesty na kyjevském Majdanu.

Podle mluvčího Škody Auto, Jozefa Baláže, došlo už v prvních čtyřech měsících letošního roku meziročně k poklesu o 80 procent. Přitom už loni byl ukrajinský trh zhroucený. Prodalo se tam pouhých 100 tisíc vozů.

Výmluvná jsou i čísla o exportu vozidel a autodílů z Česka do této země. V prvním čtvrtletí roku 2012 šlo o 1,5 miliardy korun, ve stejném období letos pak ani ne o 200 milionů.

Škoda ale zhroucený trh opouštět nechce, Ukrajina pro značku představuje stále strategicky důležitý trh.

EGAP v záporných číslech

Pojišťovna EGAP prodělala za letošní rok 5,922 miliardy korun. Na ztrátě se podílely hlavně starší obchodní případy. Minulý rok EGAP zajistila zakázky vy výši 47,2 miliardy, za což exportéři zaplatili na pojistném 1,3 miliardy. Letos plánuje pojistit export za 45 miliard.

Zdroj: oPojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články