Exkluzivní seznam pojištění osob: 56 produktů od 14 pojišťoven


			Exkluzivní seznam pojištění osob: 56 produktů od 14 pojišťoven
27.6.2022 Produkty, Pojistný trh

Které pojišťovny produktově upřednostňují vybrané zprostředkovatelské společnosti a které naopak mají shodné produkty pro všechny? Kdo již ukončil nabídku tradičního investičního životního pojištění? Známe odpověď na tyto a další otázky.

Dvojí produkty jsou téma

Nedávno publikovaný článek na téma složitosti produktové nabídky některých pojišťoven se stal na webu opojisteni.cz nejčtenějším. A není se čemu divit, žádný poradce nechce nabízet horší produkt, než má jeho konkurenční kolega. Rozhodli jsme se vytvořit přehled všech produktů pojištění osob na trhu. Jako základ jsme vzali produkty nabízené v minulém a tomto roce a soustředili jsme se na nejdůležitější skupinu: běžné placené produkty pro dospělé. Jednorázové pojištění (ať již kapitálové nebo investiční) není určeno pro krytí rizik a dětské produkty z trhu již mizí, nahrazují je univerzální produkty rizikového typu použitelné pro dospělé i nezletilé.


Mohlo by vás zajímat: Chudé trvalé následky úrazu již nejsou třeba


56 produktů od 14 pojišťoven

Vytvořit seznam je obtížné. Stále se lze u některých pojišťoven setkat se situací, kdy specifické produkty na svém webu skrývají. Jako zdroj informací posloužili nejen stránky pojišťoven, ale také kalkulačka nákladovosti ČAP a stránky některých distributorů. Překvapením byla neschopnost callcenter některých pojišťoven odpovědět na tak jednoduchou otázku, zda se daný produkt ještě nabízí nebo již ne. Proto seznam publikujeme s upozorněním, že u některých položek díky netransparentnosti informací pojišťoven může dojít v budoucích verzích ke zpřesnění.

Celkem je na seznamu uvedeno 56 produktů pojištění osob. Podmínkou pro zařazení byla nabídka daného produktu alespoň po část roku 2022. Celkem jsou v seznamu vyznačeny 3 ukončené produkty či produktové varianty.


Mohlo by vás zajímat: Robert Stejkora: Už žádné smrákání…


Trend: pojištění bez investice s fixní platbou

Všechny produkty jsou rozděleny dle svého typu. Mezi 3 základní typy patří dva druhy životního pojištění (rizikové a investiční) a rizikové pojištění na bázi úrazu a nemoci. Každý z těchto druhů lze rozdělit dle formy pojistného, které je buď fixní za každé připojištění nebo přirozené (ať již za většinu krytí nebo jen u smrti v hlavním pojištění). Statistika aktivně nabízených produktů je následující:

Typ pojištění

S fixním pojistným

S přirozeným pojistným

Celkem

Rizikové ŽP

22

3 (MetLife, Koop)

25

Úraz a nemoc

3

1 (MetLife)

4

Investiční ŽP

15

9 (MetLife, Koop, NN, Uniqa)

24

Produkty bez investice vedou, je jich v aktuální nabídce pojišťoven 29 (25+4). U těchto rizikových smluv je standardem fixní pojistné. Pouze dvě pojišťovny (MetLife a Kooperativa) nabízí rizikové pojištění s přirozenou cenou jednotlivých složek. Nové rizikové pojištění Flexi 2022 je již postaveno na konstantním pojistném.

U investičního pojištění je častější oddělená investice (15 produktů) a pouze 4 pojišťovny mají přirozené pojistné. Detailnější pohled ale prozradí, že Uniqa používá přirozené pojistné pouze u hlavního pojištění a Kooperativa má přirozené pojistné ve starší variantě Flexi, kterou nyní nahrazuje novější produkt s fixním pojistným. Přirozené pojistné tak najdeme zejména u produktů společnosti MetLife (3 produkty) a NN (3 produkty).


Mohlo by vás zajímat: Exkluzivní fotogalerie: Jak proběhlo předávání cen ankety Pojišťovna roku


Závěr

Produktový přehled se v čase bude měnit. V tomto roce by nás mělo čekat několik novinek. Již za pár dní dostane pojištění NN SMART svého nástupce – IŽP s oddělenou investicí a bez přirozeného pojistného s názvem NN Orange Invest, v přehledu je již zahrnut. Následovat by měl také nový nástupce produktů Uniqa a AXA. Naopak některé produkty bude možné ukončit, protože místo nich má pojišťovna modernější variantu. To je případ zejména Kooperativa pojišťovny s aktuální nabídkou 7 produktů. 

Final_Přehled produktů pojištění osob pro dospělé 6-2022

Přehled produktů pojištění osob pro dospělé v PDF ke stažení ZDE

Dušan Šídlo
AkademiePojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články