Japonsko: Pojištění při kolapsu z vedra a pojištění pro případ osamělé smrti


			Japonsko: Pojištění při kolapsu z vedra a pojištění pro případ osamělé smrti
30.9.2022 Produkty, Zahraničí

Japonské pojišťovny reagovaly na různé fenomény sílící v zemi vycházejícího slunce a přišly s neobvyklou nabídkou krytí. O co přesně jde?

Pojištění pro případ zhroucení z vedra

Společnosti Sompo a Sumitomo Life, které patří k největším pojistitelům v Japonsku, reagovaly novým druhem pojištění na vývoj klimatu v poslední době. Pojistná ochrana se poskytuje pro pokrytí léčebných výloh potřebných k ošetření osob, jejichž organismus zkolaboval v důsledku přílišného vedra.

V červnu, jenž je v Japonsku mezi měsíci relativně chladný, převyšovaly teploty v Tokiu 6 dnů po sobě hranici 35 °C. Vlna veder v zemi vedla k tomu, že v týdnu na přelomu června a července bylo více než 14 000 lidí převezeno kvůli závažným zdravotním problémům do nemocnice ve stavu nouze. Informoval o tom Bloomberg.


Mohlo by vás zajímat: 2Q 2022: Aegon má ztrátu 348 mil. €. Čistý zisk skupiny Talanx je 560 mil. €


Už v dubnu firma Sumitomo Life ve spolupráci s PayPay, což je oddělení mobilních plateb koncernu SoftBank Group Corp., přišla s pojistným řešením pro případ kolapsu z vedra. Produkt stojí 73 centů za každý pojištěný den. Pojištění vstupuje v platnost hodinu po sjednání a kryje nemocniční pobyty a další medicínské náklady, které jsou nutné k zotavení organismu pojištěného po zhroucení z vedra. Podle jednoho experta, jenž novinářům vysvětloval podstatu pojištění, nejsou tyto smlouvy zamýšleny jako ziskové podnikání, spíše mají u klienta „otevírat dveře“, má-li zájem a není ještě moc propojištěn.

Počet pojistek pro případ kolapsu z vedra prodaných ke konci června činil 6 900 kusů, když rekordní zájem se objevil 28. června s odbytem 400 smluv za jediný den.

Produkt zavedený v červenci druhou společností Sompo vyplácí v případě obtíží z vedra plnění za hospitalizaci, operace, a dokonce za případnou smrt, jež byly zapříčiněny slunečním zářením nebo příliš vysokými teplotami. Podle Bloomberg byl dostupný tento druh pojištění jen pro děti, nicméně s přibývajícím rizikem častějšího a většího horka a s ním spojených zdravotních obtíží nabídla pojišťovna Sompo řešení pro širší okruh klientů v různých věkových skupinách. A poptávka je vyšší, než se čekalo. Je to i proto, že v důsledku pandemie covidu lidé stále nosí respirátory a roušky, které riziko dýchacích obtíží a zdravotního selhání ve vedru dále stupňují.


Mohlo by vás zajímat: Podpojištění: Psal vaše podmínky zlý, nebo hodný právník?


Pojištění osamělé smrti

Japonské společnosti Tokio Marine & Nichido Fire přinesly na trh nový pojistný produkt pro případ „osamělé smrti“. Podle zprávy na on-line portálu Sumikai převezme pojistitel náklady vzniklé bytovým družstvům, pokud starší nájemníci v bytech umřou sami a nelze dohledat žádné jejich příbuzné.

Podle údajů samotné pojišťovny mohou takové situace přijít i na více než milion jenů (zhruba 7 100 EUR). Jde o vyklizení, čištění a dezinfekci bytu a další nezbytné úkony spojené s přípravou prostoru pro nabídku dalším zájemcům o bydlení, pokud předchozí obyvatel zemře. Vedení bytových společností se hradí i náklady na advokáty a notáře zapojené do zjišťování možných dědiců.

Podle japonské vlády roste v zemi neustále počet lidí nad 65 let. Jen v Tokiu zemřelo v roce 2019 podle městské správy 3 913 starších osob bez blízkých osob a příbuzných. V porovnání s rokem 2017 to byl nárůst o 80 %.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články