Když se nejlepší obchodník změní v nejlepšího podvodníka


			Když se nejlepší obchodník změní v nejlepšího podvodníka
22.1.2010 Produkty

Podvody v roce 2009 překročily pomyslnou hranici 2 miliardy liber (59,6 miliard korun). Experti zdůrazňují, že v průběhu následujících tří let se jejich objem ztrojnásobí. Nejnovější výzkum poradenské frimy BDO Limited Liability Partnership (BDO LLP) zjistil, že objem ztrát, způsobených podvody v byznysu a ve veřejném sektoru, se v loňském roce zvýšil o 76 %. Důvodem dramatického růstu je ekonomická recese.

Společnost BDO, která je v Spojeném králoství největším odborníkem na odhalování podvodů, tvrdí, že další vlna podvodných aktivit má teprve přijít. Varuje, že výroční zprávy by v příštích letech mohly obsahovat údaje o rostoucích ztrátách, způsobených podvody. Mohlo by jít až o 5 miliard liber(149 miliard korun).


Nejlepší obchodník se může změnit ve skvělého podvodníka

Simon P.Bevan, šéf přes podvody v BDO LLP, věří, že více podvodů by mohlo být odhaleno poté, co management, který se dosud zabývá ekonomickou recesí, si začne hlídat náklady, cashflow a úvěry. Pak totiž bude mnohem těžší podvod skrýt.

„Na základě vlastních zkušeností z předcházejících období recese, které jsem prožil na vlastní kůži, očekávám, že podvody vzrostou v příštích dvou letech trojnásobně,“ uvedl Bevan s tím, že jde o opožděný efekt, který bude pokračovat v několika příštích letech poté, co ekonomika vystoupí z recese.

„Je smutné, že ten nejlepší obchodník se může obratem změnit v nejlepšího podvodníka – na základě tajné dohody s nejlepším klientem. „Vytvoří se účet za fiktivní obchody, který se po skončení účetního období zase vynuluje,“ vysvětlil Bevan.


Náklady na podvody jsou ty, které nelze snížit

Jim Gee, odborník na účetní podvody v McIntyre Hudson, radí firmám zaměřit se v první řadě na účetnictví jako opatření pro prevenci podvodů.

Popisuje podvody jako největší náklad, který není možné v podnikání snížit.

„Je pro mě velkým překvapením, že některé firmy nečinně čekají, až se podvod stane a teprve potom reagují,“ konstatoval Gee.

Podvod může firmu stát mnoho peněz předtím, než je zjištěn.

McIntyre Hudson hodnotil ztráty z titulu podvodů ve 44 organizacích a devíti zemích. Ve dvou třetinách případů se ztráty pohybovaly v rozmezí 3 až 9 % celkových výdajů společnosti.

Nutno dodat, že kromě vyčíslených nákladů následují ještě škody, způsobené ztrátou dobré pověsti a ztrátou důvěry. Ty ovšem vyčíslit nelze.


Pojištění proti podvodům

Lloyd´s nabízí pojištění pro tento druh podvodů a to pro všechny sektory ekonomiky, počínaje bankami a finančními insitucemi až po ropné společnosti, maloobchodní firmy a letecký průmysl. Uvedl to Dean White, ředitel finančních služeb a odborného výcviku u společnosti Marsh, která pracuje pro Lloyd´s jako makléř.

Poptávka po tomto pojistném krytí roste a to prakticky ve všech sektorech ekonomiky. Pravděpodobně největší růst poptávky je v malých a středně velkých organizacích, na které ekonomická krize dopadá mimořádně silně.

„Pojištění je cestou, jak snížit neočekávané ztráty,“ dodal White.

Je to způsob, jak balancovat mezi pokračováním v obchodování a insolvencí.

Lloyd´s

 

Share/Bookmark

Zdroj: Loyd´s

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články