Kolik ušetřily britské pojišťovny na škodách aut během covidové karantény?


			Kolik ušetřily britské pojišťovny na škodách aut během covidové karantény?
15.9.2020 Produkty, Zahraničí

Pojišťovací společnosti na britských ostrovech ušetřily během celkového ochromení ekonomiky i společnosti při všeobecné karanténě v důsledku pandemie koronaviru na 1,3 miliardy liber na škodách za pojištěná auta. Sdělili to analytici společnosti Hello-safe.co.uk (Safe) na základě svého šetření.

Rozbor se týkal týdnů mezi 23. březnem a 31. květnem letošního roku. Jde o období s maximálním utlumením veškerého veřejného, společenského i ekonomického života Velké Británie. Data ukazují, že za normálních okolností by v tomto období uhradili britští pojistitelé částku 1,8 miliardy liber za škody na pojištěných vozidlech, ale ve skutečnosti utratili za škody jen 569 milionů liber.

Během 77 sledovaných dnů tak klesl průměr vzniklých škod o bezmála 70 %, protože lidé zůstávali doma na pokyn vlády, necestovali, a tím snížili i pravděpodobnosti vzniku dopravních nehod. Výzkum rovněž odkryl skutečnost, že ve srovnání s prvním čtvrtletím klesl počet opravovaných aut v servisech, kam je posílali pojistitelé, o více než čtyři pětiny.


Mohlo by vás zajímat: Novinky v právní úpravě ochrany spotřebitele


Největších úspor dosáhly pojišťovny v širší oblasti Londýna (204 milionů liber). Běžně se za tak dlouhé období stanou nehody kryté pojišťovnami v hodnotě 249 milionů liber, jenže letos během karantény činila hodnota škod jen o něco více než 44 milionů liber. Společnosti na jihovýchodě Anglie zaznamenaly o 74 % pojistných událostí méně a ušetřily 190 milionů liber, zatímco severozápad Anglie uspořil 130 milionů liber při poklesu škod o 64 %. Nejméně ušetřilo Severní Irsko: 37,7 milionu liber.

Nejvíce poklesly výdaje v nejlidnatějších oblastech, které jsou jindy dějišti nejvíce dopravních nehod. Také se karanténa odrazila na dramatickém poklesu škod nejstarší věkové skupiny, která byla jako nejzranitelnější nákazou COVIDU-19 chráněna a izolována nejvíce.


Mohlo by vás zajímat: Když ekonomové nevidí pro stromy les


Antoine Frunchard, šéf společnosti Safe očekává, že část této úspory se vrátí k zákazníkům: „Nyní po uvolnění situace ve Velké Británii konzumenti mohou očekávat snížení svých sazeb na pojištění aut,“ sdělila serveru Express.co.uk. Podle ní a tržní analýzy už lokálně působící pojišťovny začaly reagovat a snížily pojistné v průměru o 8 %.

Přístup pojišťoven je různý. Na apel podělit se o úsporu s klienty zatím reagovaly jen některé. Například Admiral jako první oznámil, že hodlá vydat 180 milionů liber, aby vrátil svým zákazníkům po 25 librách za každé pojištěné auto. Následovala společnost Liverpool Victoria (LV) s vratkou 50 liber na klienta, ale jen po ověření jeho finanční morálky, tedy nikoli ve formě standardní a plošné výplaty částky.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články