Poplatky pojišťoven pohledem Dušana Šídla


			Poplatky pojišťoven pohledem Dušana Šídla
10.11.2022 Produkty, Pojistný trh

Za posledních 30 let můžeme vývoj v pojištění osob přirovnat k adrenalinové jízdě na horské dráze. Se vstupem zahraničních pojišťoven začali mít klienti na výběr z mnoha druhů pojištění, na trhu tehdy převládalo rizikové životní pojištění („bez spoření“) a kapitálové pojištění pro případ smrti a dožití.  V článku Dušana Šídla z portálu AkademiePojištění.cz se dozvíte více.

S poklesem úroků se stalo kapitálové pojištění nezajímavé a jeho roli převzalo investiční životní pojištění. Tento nový druh produktu vytlačil na okraj zájmu i základní produkt, rizikové pojištění. K tomu došlo i díky tomu, že stát podpořil prodej investičních pojistek daňovými výhodami.


Mohlo by vás zajímat: ČAP k 3Q 2022: Předpis smluvního pojistného se meziročně navýšil o 7,5 %


Ebook, Dusan SidloPrvní produkty investičního pojištění měly nižší poplatky, které ale začaly postupně růst a růst. „Vozík horské dráhy“ vyvezl poplatky až tak vysoko, že u mnoha uzavřených smluv bylo jasné, že klient skončí ve ztrátě, naděje na zisk byla prakticky nulová. Chyba ale nebyla jen na straně klientů. Když totiž pojišťovny chtěly, dokázaly sazebník poplatků sestavit tak, aby z toho laik téměř nic nepoznal. Uváděly například velké množství bezplatných úkonů, které byly hned v úvodu několikastránkového sazebníku. Na prvním listě tak doslova „zářily“ nulové poplatky, například za sepsání návrhu pojistné smlouvy, za zdravotní a finanční ocenění rizik, výpis ze zdravotní dokumentace nebo nejrůznější potvrzení.

Pokud si na důchod ještě „spoříte“ v nevýhodně nastaveném investičním pojištění, tak i jen pouhou změnou v nastavení stejné smlouvy můžete na poplatcích ušetřit nemalé peníze, a to prostřednictvím takzvaného mimořádného pojistného.

Často je však ještě výhodnější peníze ze starých smluv investičního pojištění převést do modernějších produktů s minimálními poplatky tak, aby nedošlo k porušení daňových výhod. Které produkty to jsou? To lehce objevíte v tomto eBooku, který obsahuje produktový katalog s názorným vyčíslením poplatků. Je zdarma ke stažení ZDE.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Rozpočtová rada hrách na stěnu hází


Potřebnou pojistnou ochranu lze pak vyřešit v produktech rizikového životního pojištění, které dnes mají méně výluk a nejrůznějších omezeních než před lety sjednávané investiční životní pojistky. Brzy vám ukážeme, jak postupovat při vyhodnocení a náhradě staré smlouvy investičního životního pojištění.

Dušan Šídlo
AkademiePojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články