Radek Starosta: Pojištění majetku musí reagovat na inflaci


			Radek Starosta: Pojištění majetku musí reagovat na inflaci
6.5.2022 Produkty

„Inflace a růst cen ve stavebnictví jsou aktuální témata, na které musí reagovat i vaše pojištění majetku. Ideální je mechanismus, kdy se pojištění automaticky se přizpůsobuje aktuální situaci,“ vysvětluje ředitel Úseku pojištění majetku a odpovědnosti Kooperativy Radek Starosta.

Inflace je aktuální strašák mnoha domácností. Ovlivňuje i pojištění?

Určitě ano. Je třeba si uvědomit, že rostou-li ceny služeb a zboží, logicky by měla růst i pojistná částka, a to u pojištění nemovitostí i domácností. Pojistná částka by vždy měla být dostatečně vysoká, aby stačila na obnovení vybavení domácnosti a zásadní opravu či dokonce znovu postavení zničené nemovitosti. Pojištění střechy nad hlavou je určitě klíčová věc, která by měla být v pořádku a každý majitel by na to měl myslet.


Mohlo by vás zajímat: Počet úmrtí na silnicích zůstal v roce 2021 výrazně pod úrovní před pandemií


Majitelé na možnost škod ale patrně nemyslí neustále…

Stačí když na to budou myslet jednou za čas, respektive nechají to spíše na pojišťovně, která kvalitu a „dostatečnost“ pojištění pohlídá. Tento automatický mechanismus nazýváme indexace. Pojišťovna inflaci a další faktory neustále vyhodnocuje a nabízí klientům aktualizace pojistných částek, limitů plnění a pojistného v závislosti na odpovídajícím inflačním vývoji. Stačí, když klient s indexací vyjádří souhlas a jeho pojištění se pak již aktualizuje automaticky.

Ochrání indexace i od tzv. podpojištění? Tedy od situace, kdy výše pojistné částky (a tedy ani případného plnění od pojišťovny) neodpovídá skutečné stavební hodnotě majetku?

Indexaci klientům nabízíme a nastavujeme automaticky, mají tím jistotu, že nebudou sankcionováni kvůli podpojištění, tedy špatně nastavené výši pojistné částky. Samozřejmě u větších změn typu přístavby, modernizace či rozsáhlé rekonstrukce…je třeba toto pojišťovně oznámit. Vše lze jednoduše řešit buď úpravou stávající smlouvy či náhradou za novou smlouvu. Každopádně doporučujeme zhruba každé tři roky parametry smlouvy prověřit a aktualizovat s pojišťovacím poradcem.


Mohlo by vás zajímat: Invaze a šíření covidu v Číně zasáhnou globální obchod. Česko nevyjímaje


Když klient indexaci odmítne, znamená to tedy, že bude mít majetek podpojištěný?

Ano, to se velmi pravděpodobně může stát. Mohou sice nastat i případy, kdy byla při sjednání smlouvy zvolena vyšší pojistná částka, která je i nadále dostačující a stále odpovídá skutečné pojistné hodnotě majetku. Zpravidla ale dochází průběžně k obměně a dokupování majetku, často dražšího, čímž celková pojistná hodnota postupně narůstá.

Jak pojišťovna určí výši indexace? A dělá to každý rok?

Při rozhodování o výši indexů a o uplatnění valorizace pojistných smluv vždy vycházíme ze skutečného inflačního vývoje, který byl dříve relativně příznivý, avšak v posledních letech to již neplatí. Především v loňském roce pojištění nemovitostí výrazně ovlivnil vývoj cen prací, materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví, inflace ale ovlivňuje i pojištění domácností vlivem vývoje spotřebitelských cen služeb a zboží. Dále vycházíme ze zkušeností získaných v průzkumech názorů našich klientů a zkoumání jejich skutečných pojistných potřeb.


Mohlo by vás zajímat: Lucie Žulavská: Pojišťovat povinně, či nepojišťovat rychlá elektrokola?


Asi se vyplatí i zvážit moderní produkty, když mám pojištění staré třeba deset let…

Určitě ano. Můžeme nabídnout přechod na modernější produkt pojištění majetku, který přináší řadu výhod – především kvalitnější rozsah pojistné ochrany a další výhody jako třeba vylepšené služby domácí asistence či cykloasistenci zdarma. Záleží pochopitelně i na zvolené variantě pojištění, co přesně kryje a jak jsou nastaveny limity plnění. Obecně platí, že varianta pojištění s vyšší cenou zaručuje lepší rozsah pojistné ochrany. Vybírat pojištění majetku podle nejnižší ceny není prozíravé. Může se pak stát, že kvůli nerozumné úspoře v řádu pár stokorun v případě vzniku velké škody budete muset sahat hluboko do kapsy či čerpat nákladný úvěr.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články