Počty poradců 2021: Exkluzivní přehled


			Počty poradců 2021: Exkluzivní přehled

Portál oPojištění.cz a web ProPoradce.cz přinášejí jako první kompletní shrnutí minulého roku z pohledu pohybů pojišťovacích zprostředkovatelů. Jaké události poznamenaly uplynulý rok a jaké pokračující trendy lze očekávat i v roce 2022?

Pokles poradců o 18 %

Před rokem (přesněji 31.12.2020) byl počet vázaných zástupců v registru ČNB 34 649 poradců. Přesně o rok později se jejich počet snížil na 28 477. To znamená pokles o 6 172 a v relativním vyjádření o 17,8 %.

Pokles se odehrál ve dvou měsících. Prvním byl již tradičně leden, kdy se projevil odchod poradců ke konci předchozího roku, v roce 2021 šlo konkrétně o 3 511 poradců. Nově „vstoupil do hry“ i termín pro složení zkoušky odborné způsobilosti definované zákonem 170/2018 Sb. o distribuci pojištění a zajištění. Zkoušku bylo nutné složit do 31. 5. a v červnových číslech tak došlo k poklesu -4 727. Ostatní měsíce zaznamenaly nárůst, v průměru se jednalo o 207 poradců.

2021 Vývoj počtu vázaných zástupců (řazeno abecedně) 1


Mohlo by vás zajímat: Velké oči… pojišťovny přehodnocují krytí kybernetických škod


Velcí posilují, menší ztrácí

Velice sugestivní pohled nabízí obrázek TOP 50 pojišťovacích zprostředkovatelů a změny počtu jejich vázaných zástupců. Až na dvě výjimky se růst týká pouze společností, které již na počátku roku 2021 byly mezi dvaceti největšími.

Je racionální očekávat, že podobný trend bude pokračovat i v tomto roce. Větší společnosti jsou spíše schopny dosahovat úspor z rozsahu a jednodušeji rozloží fixní náklady IT systémy, produktové analytiky nebo obchodní oddělení.

2021 Počet vázaných zástupců dle zastoupeného 1


Mohlo by vás zajímat: Hitparáda 10 chyb v pojištění aut a motorek: 1. díl


Pořadí na prvních 10 místech

V průběhu roku došlo k výměně na pozici jedničky z pohledu počtu poradců, Broker Trust přeskočil OVB Allfinanz. Nejvyšší absolutní růst se podařilo dosáhnout společnosti SAB servis, počet zástupců se zvýšil o 252 a pro SAB to znamenalo posun o 2 pozice na 4. místo. Třetí místo obhájila společnost Partners Financial Services s druhým nejvyšším absolutním růstem v podobě 224 poradců. Kompletní změny pořadí v prvních 10 místech zachycuje tabulka.

Pořadí

1.1.2021

31.12.2021

1

OVB Allfinanz, a.s.

Broker Trust, a.s.

2

Broker Trust, a.s.

OVB Allfinanz, a.s.

3

Partners Financial Services, a.s.

Partners Financial Services, a.s.

4

ZFP akademie, a.s.

SAB servis s.r.o.

5

INSIA a.s.

INSIA a.s.

6

SAB servis s.r.o.

Broker Consulting, a.s.

7

Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

OK KLIENT a.s.

8

OK KLIENT a.s.

Fincentrum & Swiss Life Select a.s.

9

Chytrý Honza a.s.

SMS finance, a.s.

10

Broker Consulting, a.s.

ZFP akademie, a.s.


Mohlo by vás zajímat: Hitparáda 10 chyb v pojištění aut a motorek: 2. díl


Další informace

Kompletní report „Počet vázaných zástupců dle pojišťovacího zprostředkovatele“ s dalšími zajímavými informacemi je volně ke stažení na webu www.proporadce.cz. Součástí jsou i historická data a také vývoj počtu vázaných zástupců interních obchodních sítí jednotlivých pojišťoven. Report je aktualizován po konci každého čtvrtletí a pro mnoho vedoucích pracovníků zprostředkovatelských společností se stal důležitým ukazatelem vývoje trhu a porovnání s konkurencí.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články