TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2019 v Česku dle oPojištění.cz


			TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2019 v Česku dle oPojištění.cz

Publikování exkluzivního žebříčku odborného portálu oPojištění.cz – TOP 30 největších pojišťovacích makléřů v České republice – se stalo již očekávaným podzimním koloritem tuzemského pojistného trhu. A letos tomu není jinak, a to i přes stín dynamicky se vyvíjející koronavirové situace, která české makléře, stejně jako veškerý byznys, silně zasáhla. Jako každým rokem, tak i letos bylo základním stavební kamenem našeho srovnání objektivně ověřitelné kritérium – výše tržeb z činnosti. Zdrojem informací byly účetní uzávěrky a výroční zprávy jednotlivých makléřských společností, které jsou zveřejňovány ve Sbírce listin veřejného rejstříku.

Pojišťovací makléři prožívali v roce 2019 veskrze úspěšné období. Podle údajů AČPM objem pojistného, které pro své převážně firemní klienty v roce 2019 zprostředkovaly makléřské společnosti sdružené v Asociaci českých pojišťovacích makléřů, stoupl na 26,35 mld korun. A neméně pozitivní je také fakt, že souhrnné tržby makléřských společností, které se umístily v žebříčku TOP 30, se nezadržitelně blíží hranici 7 miliard korun.  Konkrétně pak bylo dosaženo výsledku 6 880 703 tis. Kč. To je o téměř 700 milionů korun více, než tomu bylo v roce 2018.


Mohlo by vás zajímat: TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2018 v Česku dle oPojištění.cz


Stejně jako v loňském žebříčku, tak i letos byla hranice sta milionů korun překonána hned jedenáctkrát. Oproti minulému srovnání se však přes magickou hranici jedné miliardy korun dostala pouze vítězná firma RENOMIA. Ta rostla v tržbách o 12 %, díky čemuž dosáhla výsledku 1 477 992 tis. Kč. Společný výsledek společností INSIA a MARSH, který v loni rovněž přesáhl částku jedné miliardy, totiž v letošním ročníku poklesl o 3 %. Přesto to s tržbami v hodnotě 995 159 tis. Kč „stačilo“ na druhé místo. Na pomyslné třetí příčce se pak s hodnotou 796 032 tis. Kč umístil makléř Aon Central and Eastern Europe. Pro úplnost také dodejme, že největšího procentuálního růstu dosáhla v roce 2019 společnost Modul Servis, která se s výsledkem 180 499 tis. Kč vstoupila na 9. místě do elitní skupiny nejúspěšnějších českých makléřů.


Mohlo by vás zajímat: Finanční poradci sjednali v 2Q 2020 produkty za 18 miliard korun


V letošním žebříčku nejsou k dohledání některé společnosti, jež se v loňském pořadí objevily. Důvodem jsou buď fúze, o které na pojistném trhu nebyla nouze, nebo si tyto firmy nepřály být součástí našeho srovnání. Naopak se nám podařilo získat výsledky některých staronových tváří. Jako příklad uveďme společnost Willis Towers Watson Insurance Broking, která se umístila s tržbami v hodnotě 88 050 tis. Kč na hezkém 12. místě.

Nejlepším 30 makléřům gratulujeme a děkujeme za spolupráci na letošní podobě prestižní ankety.

TOP 30 pojišťovacích makléřů za rok 2019 v Česku dle oPojištění.cz

Top 30 2019 CR

Principy sestavení žebříčku TOP 30 pojišťovacích makléřů 2019

  • Zařazeny jsou společnosti se sídlem v ČR či jejich skupiny, které převážně vykonávají činnost samostatného zprostředkovatele pojištění.
  • Pořadí bylo sestaveno dle tržeb na základě dostupných finančních výkazů za rok 2019.
  • Pokud účetní jednotka provádí konsolidaci, byla použita konsolidovaná uzávěrka.
  • Do skupiny se započítávají společnosti s přímým či nepřímým kapitálovým propojením ve výši 30% a více – akcionářská struktura musí být zveřejněna ve výroční zprávě či příloze účetní uzávěrky.
  • Redakce oPojištění.cz si je vědoma, že tento přehled pojišťovacích makléřů není úplný. Byl sestaven s maximálním úsilím na základě dostupných účetních výkazů za rok 2019.
PDF ke stažení

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

Související články