Pojišťovna Halali hledá kupce


			Pojišťovna Halali hledá kupce

Nedávno pojistný trh zaznamenal zajímavou novinku. Jde o konec pojišťovny pro myslivce Halali. Podrobněji se na tuto situaci podíval specialista Dušan Šídlo z portálu AkademiePojištění.cz.

Sbor zástupců Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ) schválil v červnu ukončení činnost Halali, všeobecné pojišťovny. Pojištění členské základny myslivců bude muset být v následujících letech řešeno jiným způsobem. Povinné pojištění odpovědnosti myslivců totiž bude i nadále součástí členství v myslivecké jednotě a pojištění bude hrazeno v rámci členského příspěvku. Důvody ukončení činnosti pojišťovny Halali jsou ekonomické. V uplynulém roce zajišťovala tato pojišťovna pojištění pro výkon práva myslivosti téměř 55 tisícům členů a asi 4 500 nečlenům. Porovnáme-li počet pojištěných s obdobím, ve kterém byla pojišťovna založena, se dostáváme téměř na polovinu. Výběr pojistného od členů i nečlenů dnes rozhodně nestačí pokrýt náklady na provoz pojišťovny.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Když reklama vychovává


V roce 2021 tvořila výše přijatého pojistného vyplývajícího ze zákona ze skupinové pojistky pro členy ČMMJ asi 14,8 mil. Kč. Dalších asi 23,7 mil. Kč na příjmové stránce pochází z jiných pojišťovacích aktivit, které pojišťovna sjednala, zejména z rozšířené nabídky pojistných produktů pro mysliveckou komunitu i mimo ni. Bohužel o tyto doplňkové produkty jako je pojištění nemovitosti velký zájem nebyl. Pojišťovna tak byla nucena rozšiřovat pojistný kmen o nové skupiny klientů mimo členskou základnu. Rozšiřování pojistného kmene ale přináší zvýšená rizika vyplývající z nově uzavíraných pojistných smluv.

Sbor zástupců ČMMJ proto schválil ukončení činnosti pojišťovny a pověřil Mysliveckou radu ČMMJ k předložení návrhu dalšího naložení s touto pojišťovnou. V současnosti je předčasné spekulovat, jakou cestou se MR ČMMJ ke splnění usnesení vydá. Každopádně transparentním způsobem zajistí výběr případných potenciálních zájemců o koupi pojišťovny. Jakékoli rozhodnutí související s pojišťovnou musí současně schválit Česká národní banka, která má trvalý dohled nad hospodařením finančních institucí. Předpokládá se, že v následujících letech bude podepsána hromadná pojistná smlouva na základě výběrového řízení s pojišťovnami, které tento produkt poskytují, popř. budou poskytovat. Uvidíme, kdo tento budoucí tendr vyhraje.


Mohlo by vás zajímat: S malými dětmi v autě se nejčastěji bourá v létě


„Nové tříčlenné představenstvo nastoupilo do funkcí v roce 2016 a od té doby se pojišťovna v předpisu více než zdvojnásobila. Na trh jsme přinesli nové úspěšné produkty a daří se nám spolupráce s ostatními pojišťovnami. Samozřejmě jsme si vědomi reality na pojistném trhu a společně s naším akcionářem jsme dospěli k závěru, že vzhledem k velikosti naší pojišťovny bude optimálním řešením pro budoucnost nalezení strategického partnera. Cestou může být odprodej pojistného kmene či prodej pojišťovny jako takové. Klíčovým parametrem transakce bude zajištění kvalitního pojištění myslivecké odpovědnosti. V současné chvíli probíhá proces jednání s potenciálním zájemci, z nichž mnozí projevují zájem o naši pojišťovnu dlouhodobě. Jsme přesvědčeni, že v nejbližší době nalezneme partnera, který naváže na téměř 30 letou historii naší pojišťovny,“ uvedl pro Akademii pojištění Zdeněk Santler, člen představenstva pojišťovny Halali.

 

Dušan Šídlo
AkademiePojištění.cz

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nabídka rychlých půjček pro celou republiku.

Fineko Hana,  17. 10. 2022

Nabídka rychlých půjček pro celou republiku.
Úvěrová služba je k dispozici zdarma a bez zajištění. Jsem člověk, který nabízí půjčky potřebným. S kapitálem sloužícím k poskytování krátkodobých i dlouhodobých půjček v rozmezí od 50 000 Kč do 95 000 000 Kč pro všechny vážné lidi, kteří splňují skutečné potřeby. Nabízím finanční půjčky v oblastech: Hypotéka, Investiční úvěr, Půjčení auta, Osobní půjčky, Vyrovnání dluhů, Firemní nadace, Zdravotní potřeby a Další... Vážní lidé, posílejte na email: tomas.prochazka.lovoo@gmail.com

RSS

Související články